asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Pasivní dům v Bretani

21.02.2014

Kombinace nízké energetické náročnosti, organické a bioklimatické architektury v jednom projektu vedla k vytvoření domu, který čerpá inspiraci nejen z regionální tradice, ale z tradice založené v přírodě.

Když v roce 2010 začali majitelé chátrajícího rodinného domu v bretaňském městě Auray plánovat jeho rekonstrukci, zjistili, že je v tak špatném stavu, že nejlepším východiskem bude jeho demolice a výstavba domu nového. Stavební pozemek se však nacházel v památkové rezervaci, která se skládá ze středověkých měšťanských domů a různých jiných historických objektů s výhledem na historický přístav Saint Goustan, kde se v roce 1776 vylodil Benjamin Franklin (když po vypuknutí americké války za nezávislost jel do Paříže požádat Ludvíka XVI. o vojenskou pomoc).



Majitelé se rozhodli vybudovat ekologický, pasivní dům, který by zohledňoval jak principy Feng Shui, tak také místní předpisy městského plánování. Architekt Patrice Bideau se při návrhu řídil nejen požadavky pasivní výstavby, ale i myšlenkou Franka Lloyda Wrighta z roku 1939 o organické architektuře: „Musíme milovat ne apriorní formy minulosti, přítomnosti a budoucnosti ale spíše se soustředit na jednoduché zákony zdravého rozumu.“


Proto bylo rozhodnuto postavit dům z namíchané betonové směsi a dřevěného rámu, s nízkou spotřebou energie (s cílem ročního výkonu 35 kWhep/m2). Severní stěna je postavena z betonu izolovaného 120 mm minerální vlny s dřevěným pláštěm z douglasky na vnější straně a tradičními omítkami v interiéru. Dřevěný rám postavený z 145/45 mm sloupků je zateplený minerální vatou a pokrytý parotěsnou zábranou.

První patro se skládá z 8/20 mm trámů, OSB desek , sádrové a celulózové izolace a obkladů s linoleem. Střecha je lemována 300 mm izolací z minerální vlny, parozábranou a sádrokartonem. Tyto pasivní prvky udržují uvnitř teplo v zimě a udržovat dům v pohodě v létě. Tento chladící efekt je umocněn tím, že pergolu a balkon porůstají popínavé rostliny a rošty, a okna chrání posuvné rolety.


Od hlavního průčelí, které je jižní orientace, je výhled na přírodní jezírko filtrované vodními rostlinami. Kůlny byly rekonstruovány na velké verandy z polykarbonátových panelů, které ulehčují celkový vzhled souboru.



Vzhledem k tomu, že dům byl dostatečně izolován a čerpal maximální užitek ze slunečního tepla , rozhodl se architekt opustit původně plánované tepelné čerpadlo ve prospěch kamen na dřevo a přenosu tepla tekutinou naplněnými radiátory. Dům je vybaven termodynamickým ohřívačem vody a ventilačním systémem. Eliminace tepelného čerpadla a vzájemné srovnávání všech těchto složek má za následek energeticku náročnosti 67 kWhep/m2 za rok a dva blower testy prokázaly výsledky 0,36 m3/h.m2.

Foto: Armel Istin
Text: red

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media