asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Pasivní dřevostavba v Mnichovicích s vyhlídkou do krajiny

15.08.2014

Jihovýchodně od Prahy v obci Mnichovice vyrostla dřevostavba rodinného domu v pasivním standardu. Její fasádu z modřínových latí člení panoramatické okno, umožňující výhledy do okolí. Postavena byla s pomocí dřevěného panelového systému Novatop.

Dům je situován v přirozené místní regulaci ve svahu se spodní zahradou a přístupovou komunikací.  Takto umístěná ovocná zahrada nejenže využívá co nejvíce slunečního záření, ale také cloní dům od komunikace. Parkování je řešeno na vstupním dvorku za vraty. Tento dvorek bude patrně dále vymezen terénní opěrnou zdí, která ukryje dílčí zázemí domu.



Stavba je navržena v energeticky pasivním standardu s velmi nízkými provozními náklady, který investoři volili jakožto dobrou investici na stáří.

Žádoucí kompaktnost domu architekti Jiří Poláček a Václav Škarda z Atelieru K2 zjemnili dvěma boxy vstupu a terasy. Tyto boxy jsou jakýmisi přechody mezi domem a zahradou.

Zásadní význam pro rozmístění jednotlivých místností v domě měly požadavky stavebníků a jejich preference umístění hlavního obytného prostoru v patře - hlavně z důvodu výhledů do okolí.


Svah s výhledem využívá koncept domu o třech úrovních – spodní zahradní s pokoji a zázemím, prostřední vstupní se schodišťovou halou a horní s hlavním společenským prostorem, kuchyní a terasou s orientací na výhled. Tento jednoduchý princip přirozeně propojuje jednotlivá podlaží do sebe.

Hlavní otevřený prostor patra s panoramatickým oknem je rozčleněn tenkými dřevěnými deskami.

Konstrukci tvoří dřevěný stěnový a stropní panelový systém Novatop v kombinaci se systémem sloupkovým s nadstandardní tepelnou izolací s akumulací, obklad fasády z modřínových latí.

Okna jsou dřevo-hliníková, vnější zastínění tvoří hliníkové lamely a dřevěné posuvné okenice.

Vytápění je zajištěno elektrickými přímotopy, dále je zde využito centrální větrání nucené s rekuperací.


DŘEVOSTAVBA RD V MNICHOVICÍCH
Místo: Mnichovice
Autoři: Atelier K2 - Jiří Poláček, Václav Škarda
Spolupráce: Tomáš Balej
Zastavěná plocha: 110 m2
Obestavěný prostor: 629 m3
Studie: 2010
Realizace: 2012

kk
Foto: Atelier K2

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media