asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Středisko mládeže v Šanghaji jako protiklad k unifikované architektuře

24.07.2013
Jak v nepříliš přívětivém intravilánu v blízkosti rušné křižovatky vytvořit atmosféru historického města s uličkami, dvorky a hustou nízkou zástavbou v lidském měřítku? Mladí čínští architekti Liu Yichun a Chen Yifeng si pohráli s konceptem střediska mládeže v jednom z obvodů Šanghaje jakožto malého přívětivého městečka uprostřed metropole.
Velkorysé středisko mládeže vyrostlo v nové čtvrti východního šanghajského obvodu Čching-pchu. Ve srovnání s historickou částí této oblasti je nové město typickou čtvrtí rušné metropole s výškovými budovami a hustou sítí silnic. Vzhledem k unifikované architektuře a nedostatečné kontrole urbanistického rozvoje přináší monotónnost prostoru mezi budovami a silnicemi pocit odcizení. Této neutěšené situaci se chtěli mladí architekti Liu Yichun a Chen Yifeng postavit a svůj projekt centra pro mladé pojali jako oázu uprostřed městské džungle.

„U hlavní tepny nové části Čching-pchu veřejný prostor v lidském měřítku, který je typický pro tradiční města geografické oblasti Ťiang-nan, prakticky vymizel. Rozhodli jsme se ho proto navrátit,“ vysvětlují architekti a dodávají: „Vzpomínky na původní Ťiang-nan se však ještě vynořují na místech Pekingských zahrad, řeky, vesnice Xiayang, která ještě nebyla zbořena a v okolí blízkých rybníků. Právě tato místa se mohou stát veřejným prostorem, zlidšťujícím velké měřítko města.“ A právě takové místo vzniklo i mezi řekou a rušnou křižovatkou a financováno bylo překvapivě státem vlastněným realitním developerem.



Architekti chtěli vytvořit středisko mládeže jako jakési městečko s mnoha samostatnými domky s různými funkcemi, mezi nimiž mohla vzniknout nádvoří, parčíky, náměstí a živé ulice. Každý z malých domků je určen pro nějakou zájmovou mimoškolní aktivitu tee­nagerů – ať už pro divadlo, hudbu, malířství, kaligrafii či nová média. Na ploše přes 14 tisíc metrů čtverečních tak vyrostlo 15 hmot různých velikostí, nepřesahujících výšku tří pater.

Některé s bílou fasádou, jiné jako by se ztrácely v mlžném závoji vnější fasády z bílého perforovaného kovu. Skrze tyto fasády prosvítají barevné vnitřní stěny – zelené a žluté, další působivé průhledy skýtají čtvercové výřezy mírně překrývající taktéž čtvercová okna různých velikostí. Soudržná skupina domů připomíná tradiční čínské formování prostoru vodou, mosty, uzavřenými zahradami. Tvoří ji pevně definované prostory učeben, kanceláří, dvoupatrové knihovny, divadla či tanečních sálů, ale i neurčité prostory, jako je venkovní amfiteátr, střešní pavilon nebo nádvoří se čtvercovými květináči, které se nezdá být ani místností, ani zahradou. Architekti z ateliéru Deshaus podle svých slov nechtěli vytvořit jen uskupení vnitřních prostorů, ale celek poskládaný z vnitřních a vnějších prostorů, prolínajících se v různých úrovních. Čching-pchu, nová čtvrť nejlidnatějšího města Číny a největšího přístavu světa tak získala oázu pro vyrůstající mladé lidi, kteří se zde budou učit a bavit ve stimulujícím, přívětivém a bezpečném prostředí.


















STŘEDISKO MLÁDEŽE V ČCHING-PCHU
Místo: Čching-pchu, Šanghaj, Čína
Autor: Atelier Deshaus – Liu Yichun a Chen Yifeng
Spolupráce: Gao Lin, Liu Qian, Wang Longhai
Investor: Shanghai Dianshanhu Newtown Development Co.
Projekt: 2009/6-2010/3
Realizace: 2012/3
Zastavěná plocha: 14 360 m2
Využitelná plocha: 10 906 m2
Náklady: ¥ 52 mil. (166 mil. Kč)



TEXT: KATEŘINA KOTALOVÁ
FOTO: YAO LI

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media