asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Dům a galerie: Prostory inspirované hudbou

16.01.2013
Americký architekt Steven Holl opět nabízí originální vizi své architektury. Soukromou galerii s přilehlým domem situovanou v malebných kopcích Kangbuk (část Soulu) navrhl jako experimentální paralelu k výzkumům svého ateliéru při hledání architektoniky hudby.
Základní geometrická kompozice byla inspirována hudbou s názvem Symfonie modulů, kterou v roce 1967 složil Istvan Anhalt a kterou ve svých slavných poznámkách zmínil i John Cage. Výsledek Stevena Holla byl tak výjimečný, že zaujal i porotu v prestižní soutěži Emirates Glass LEAF Awards a v kategorii polyfunkčních budov mu přiřkla hlavní ocenění. Jak se uvádí ve vyhlášení poroty, „architektovi se výjimečným způsobem podařilo skloubit komerční a obytné zařízení. Obě úrovně této struktury nabízejí vlastní identitu, a to prostřednictvím barvy, formy, jakož i kontrastů materiálů v jejich perfektních detailech“.

Soubor se skládá ze tří pavilonů. První je vstupní pro návštěvníky, druhý je soukromý byt a třetí je zase veřejný prostor, který slouží jako výstavní síň. Hladina vodní plochy symbolicky odděluje a zároveň spojuje funkční prostory nad i pod ní. Návštěvník vchází dovnitř přes zahradu rámovanou bambusovou stěnou. Následují nízké schody, které ho dovedou do centrální části s vodní plochou. V pohybu se může dostat na úroveň hladiny a volně s ní splynout a dát se unášet hrou vlastních odrazů.

Exteriér je volně propojen s interiérem, vzájemně se prolínají a vytvářejí pocit provázanosti člověka a jeho aktivit s přírodou. Důmyslně jsou vybudované i světlíky v každém pavilonu, které v každé fázi dne i ročního období vytvářejí v domě osobitou atmosféru hudebního zážitku v přesně stanovených sériích „symfonie modulů“.

Barevnost interiérů jednotlivých pavilonů je laděná dočervena, občas má dokonce barevnost dřeva na výrobu dřevěného uhlí. Na stropě je dřevo perforováno světlíky, jimiž vchází světlo rafinovanou modelací. Exteriér charakterizují měděné tabule a beton, které svým vzhledem i barevným působením přirozeně harmonizují s okolní přírodou.

Dom a Daeyang Gallery
Miesto: Soul, Korea
Charakteristika: galerie, obytný dům
Architektonická koncepce: Steven Holl Architects
Místní architekti: E.rae Architects, Inho Lee, Minhee Chung, Hyoungil Kim
Začátek výstavby: 2008
Konec výstavby: 2012
Podlažní plocha: 995 m2
Většinové materiály: pohledový beton, měděné panely


Typická ukázka Hollovy architektury – když světlo buduje čistý prostor. Zkrátka symfonie modulů.


Prolínání exteriéru s interiérem je plynulé a překážky téměř neviditelné.




Barevnost je laděná dočervena s příchutí barvy dřevěného uhlí.

Světlo prochází stropními světlíky a v interiéru vytváří působivou hru. Kdyby na konci boční chodby nebyl plát stěny, nevěděli byste, kde končí galerie a kde začíná záhrada.


S umělým osvětlením vstupuje nová atmosféra.










Výstavní prostory galérie





(pet)
Foto: Inho Erae, Iwan Baan

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media