asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Bambusové Wuxi Grand Theatre

30.04.2013
Na projekt Velkého divadla v čínském městě Wuxi proběhla v roce 2008 mezinárodní architektonická soutěž, které se zúčastnilo mnoho renomovaných ateliéru z celého světa. Ve velké konkurenci skvělých nápadů zvítězilo finské studio PES- Architects, které má za sebou už několik projektů velkých koncertních a divadelních síní. Tentokrát měli možnost vytvořit budovu, která má díky svému umístění šanci stát se ikonou celého města.
Hlavní vstup v noci, foto: Jussi Tiainen

Právě na umístění je založen celý koncept Wuxi Grand Theatre. Umělý poloostrov na severním břehu jezera, kde nedaleko vede dálniční most, nápadně připomíná umístění Opery v Sydney a předurčuje budovu k osudu ikony města. Architekti z ateliéru PES-Architects postavili budovu vysokou až 50 metrů s osmi impozantními ocelovými „ motýlími“ křídly, které chrání budovu před ostrým sluncem. Tato křídla jsou ze spodní strany tvořena děrovaným hliníkovým plechem a jsou vybavena tisíci LED světly, které dokážou měnit barvu podle charakteru aktuálního představení. Výrazným prvkem projektu je také les světelných sloupů, které jsou devět metrů vysoké a jsou umístěny jak před hlavním vchodem, tak přímo v budově i dále u vodní plochy.

Přestože divadlo stavěli finští architekti, je budova protkána čínskou minulostí i současností. Architekti toho dosáhli rozsáhlým využitím bambusu, který je v Číně běžně používaný materiál, zároveň tradiční i moderní. Díky novým postupům ve zpracování bambusu bylo možné pokrýt hlavní sál více než patnácti tisíci pevných bambusových bloků, které byly speciálně tvarovány podle akustických potřeb. Přesto v budově najdeme stopy inspirace finskou přírodou, jezery a ledem, která se v budově odráží v podobě dvaceti tisíc speciálně vyrobených skleněných cihel, které pokrývají vnější stěnu auditoria.

Wuxi Grand Theatre
architekt: PES- Architects
klient: : Office for the Important Urban Projects in Wuxi /Fan Chun Yu, Zhou Jian
realizace: 2012, Čína


Pohled z ptačí perspektivy- vepředu prostranství před hlavním vstupem, vzadu jezero Wuli, foto: Pan Weijun


Půdorys úrovně +6m: Síně jsou oddělené centrálním foyer


Hlavní hmota stavby je chráněna osmi ocelovými


Hlavní foyer se světelnými sloupy, průhlednou střechou a madly ve tvaru motýlů na hlavních vstupních dveřích, foto: Kari Palsila


Z lobby, které přiléhá k hlavnímu hledišti, je krásný výhled na jezero Wuli.  Hlediště je přístupné přes bambusem obložené balcony. Oblé stěny hlediště jsou pokryty stěnou ze skleněných cihel, foto: Kari Palsila


Hlavní hlediště pojme 1680 sedících diváků. Oblé stěny jsou obloženy šestnácti tisíci masivních bambusových prken, foto: Kari Palsila


Malé hlediště má 700 sedadel a je částečně demontovatelné, aby umožnilo širší využití sálu, foto: Jussi Tiainen


Lobby, které přiléhá k malému hledišti, je přístupné ze dvou pater, která jsou prpojena točitým schodiště. Stěna hlediště je pokryta speciálně frézovanými kamennými bloky, foto: Jussi Tiainen


Křídla, která kryjí hlavní foyer, foto: Jussi Tiainen


Střešní terasa obsahuje I venkovní podium a kavárnu, foto: Jussi Tiainen


V noci jsou křídla osvětlena LED osvětlením, které může měnit barvu a nechává vyniknout vazníkové konstrukci křídel, foto: Jussi Tiainen 


-vb-
zdroj: http://www.pesark.com/

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media