asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Visuté zahrady parkovacího domu

28.05.2010
Světu vládnou polyfunkce. Selektují se nejlepší vlastnosti, aby se pak spojovaly v jediném komplexu s vícenásobným využitím. Architekti z dánského ateliéru BIG (Bjarke Ingels Group) – Bjarke Ingels a Jakob Lange – si stejným způsobem pohráli s vlastnostmi obytné budovy a parkovacího domu. Seznam staveb tak obohatili o nevšední typologický hybrid, kolem něhož nelze projít bez povšimnutí. Uměle vytvořené pohoří terasovitých zahrad zná svět pod názvem Mountain Dwellings.
Dvě ku jedné
Deset poschodí parkovacích ploch a idyla venkovského domu v horách na jednom místě určitě nepatří k běžným obrazům architektury. Není se co divit, že diskuse o projektu Mountain Dwellings se polarizovala na absolutní obdivovatele a neochvějné odpůrce. Projektu ovšem nelze upřít, že se zde podařila nezvyklá symbióza dvou odlišných funkcí. Mohutná konstrukce vyrostla v poměrně mladé městské části Kodaně Orestaden jako druhá generace takzvaných budov VM (název dostaly podle tvaru písmen, která vykresluje jejich půdorys).

Novostavba má pestré okolí. Tvoří ho směsice dánských venkovských domků, velkých administrativních kolosů, veletržního komplexu i moderní dráhy metra s novou stanicí. Investor disponoval parcelou stejné velikosti a ve stejné ulici, jako jsou předešlé objekty V a M, a žádal od architektů návrh parkovacího domu a obytné budovy v poměru dvě ku jedné.

Architekti však namísto koncipování dvou samostatných objektů vymysleli, jak tyto funkce rozumně sloučit. Navrhli parkovací dům jako terasovitou základnu pro další vrstvu – kaskádovitě uspořádané bytové jednotky, stoupající od druhého po jedenácté poschodí. Cílem autorů bylo vnést do rovinaté městské krajiny kvalitní bydlení na kopci s výhledem a vlastní zahrádkou.

Panoramatický výhled
I přes soustředění parkoviště a bytů do jednoho celku se tyto dvě součásti vzájemně neruší, a to zásluhou důvtipného návrhu. Zatímco parkovací dům je orientován k veřejné komunikaci, byty se nacházejí na opačné straně, aby měly dostatek slunce a čerstvého vzduchu. Všech osmdesát apartmánů s výjimkou krajních bytů je z dispozičního hlediska identických. Jejich diagonální a terasovité uspořádání v hmotě objektu poskytuje každému obyvateli stejný pohled na široké panorama.

Výhodou každého bytu je velkoryse řešená dřevěná terasa s umělým trávníkem, která vytváří dojem předzahrádky. Místo zábradlí jsou vysoké dřevěné bedny – květinové záhony – z nichž vyrůstají popínavé rostliny. Budova byla proto od nejvyššího po nejnižší podlaží vybavena i zavlažovacím systémem, který shromažďuje dešťovou vodu. Masivní zábradlí vytváří přirozenou bariéru pro zvědavé pohledy z horních teras na níže položené zahrádky.

Obyvatelům se z teras otevírá až panoramatický výhled na krajinu. Čelní fasády bytů jsou proskleny od podlahy po strop, čímž se hranice mezi interiérem a exteriérem stávají téměř nepostřehnutelnými. Posuvnými dveřmi lze snadno vpustit dovnitř sluneční paprsky i čerstvý vzduch. Mountain Dwellings je přitom v části Orestaden prvním rezidenčním projektem, kde mají obyvatelé k dispozici parkování před domem, lépe řečeno před bytem.

Hora na druhou
Domácí idylu apartmánů rozšířených o prostorné terasy střídá u východu z bytu nový zážitek. Obrovská parkovací plocha dokáže pojmout až 480 automobilů. Slouží domácím, ale také obyvatelům okolních budov a příležitostně i návštěvníkům nedalekého veletrhu. Jednotlivá podlaží propojuje šikmý výtah i eskalátory. Arkády a vysoké stropy, které místy dosahují 16 metrů, vnášejí do obyčejného parkovacího domu velkolepou sakrální atmosféru. V prostoru se na jednotlivých poschodích střídá bohaté spektrum barev, které zvýrazňuje efektní osvětlení.

Neméně zajímavým prvkem je severní a západní fasáda z děrovaných hliníkových desek, která vizuálně chrání parkovací stání. Přes desky proudí dovnitř čerstvý vzduch i světlo. Perforace při pohledu zvenku vytváří velkorozměrnou reprodukci obrazu Mount Everestu. Architekti tímto uměleckým prvkem chtěli zdůraznit vnímání objektu jako hory. Přes den se obraz jeví jako černá fotografie s hustým rastrem na bílém podkladu, při večerním podsvícení, které v různých barevných odstínech vychází zevnitř budovy, naopak jako negativ s pestrým pozadím.

Budova zásluhou proměnlivého designu oživuje prostředí předměstí. Z různých světových stran ukazuje dvojí tvář, neboť architekti přiznali každou funkci odlišným způsobem. Zatímco z perspektivy obytné části se objekt jeví jako návrší plné dřevěných domků s bohatou zelení, parkovací dům nabízí monumentální obraz nejvyšší hory světa. Zároveň Mountain Dwellings představuje ostrov venkovské pohody v těsné blízkosti hektického velkoměsta.



Anna Salvová
Foto: archiv BIG

Autorka je redaktorka časopisu ASB – architektúra, stavebníctvo, biznis.

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.


Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media