asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Invenční rekonverze kanceláří

24.04.2014

Kanceláře v centru měst se vyprazdňují, firmy se raději stěhují do nových budov a komplexů na okraji, které nabízejí dnes tolik požadovanou flexibilitu, dostatek parkovacích míst, úspornost, doplňkové služby. Takový osud měl potkat i budovu v pražských Vršovicích. Její majitel však pro ni našel jiné využití.

Moderní bydlení pro studenty je něčím, co mnozí znají spíše ze zahraničí. V Praze se nové budovy pro studentské bydlení nestavějí a investoři se do financování tohoto typu projektu nehrnou. Nicméně k odvážnému kroku se rozhodla zatím první společnost – Hamilton group, která má s nájemním bydlením zkušenosti.
Projekt soukromých studentských kolejí je u nás zatím poměrně ojedinělým.
Z kanceláří pokoje

Historie budovy, která dnes nabízí studentské pokoje, sahá do sedmdesátých let minulého století a sloužila od svého počátku k administrativním účelům. Tomu odpovídala vnitřní dispozice – po celé její délce procházela centrální chodba, podél níž byly umístěny jednotlivé kanceláře. Výšky pater byly však velmi nízké a budova neměla žádná parkovací místa. „V 90. letech sice objekt prošel rekonstrukcí pro využití Komerční banky, ale pro současné požadavky kancelářských budov byl zcela nedostačující,“ upřesňují architekti Jan Schindler a Ludvík Seko. Proto se klient rozhodl k rekonverzi budovy na studentské bydlení, kterému stávající dispozice vlastně nahrávala. Pro účely studentského bydlení je výhodná i poloha domu. Ten stojí na pozemku na pomezí blokové zástavby a rozlehlé parkové plochy u potoka Botič. Je umístěn v jihovýchodní části ulice v nárožní poloze s východní fasádou orientovanou přímo do parku. Ulice K Botiči navazuje na Vršovickou třídu, která je páteřní komunikací do centra Prahy. Je tak dobře dostupný městskou hromadnou dopravou i blízko klidové zóny.

Dispozice

Základní koncept budovy je rozdělený na dvě části. „Fasáda a napojené pokoje vytváří jakousi kůži budovy. Je to neutrální, černobílý obal. Naopak chodby a schodiště jsou jakoby tepnami budovy. Je to živé komunikační jádro se sytými barvami,“ vysvětlují koncept autoři projektu. Nárožní poloha budovy je akcentována novým dvoupodlažním arkýřem v posledních patrech, v němž se nachází vědomostní centrum stavby se studovnami. „Do stávajícího rozponu železobetonových sloupů jsme umístili převážně dvojlůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím, tedy koupelnou a samostatným záchodem. V koncových polohách a v nároží jsou navrženy jednolůžkové i čtyřlůžkové pokoje, včetně pokojů pro imobilní studenty. Na každém patře je společná kuchyňka pro přípravu jídla. V přízemí se nachází recepce a restaurace. V suterénu je studentský klub, fitness, prádelna a technické zařízení budovy,“ popisují dispozici budovy architekti. Projekt soukromých studentských kolejí je u nás zatím poměrně ojedinělým, pro investora to znamená návrat investice v horizontu kolem dvaceti let. Ta je ale víceméně jistá.

Pokoje jsou vybaveny vším potřebným pro studentský život, včetně kuchyně.

 Pokoje jsou vybaveny vším potřebným pro studentský život, včetně kuchyně.

Původní stav kdysi administrativní budovy.

Původní stav kdysi administrativní budovy.

Studentské bydlení K Botiči

Architekt: Jan Schindler, Ludvík Seko
Spolupráce: Petra Matuszková, Hana Polidarová, Ondřej Dušek, Jan Holub
Investor: Hamilton group
Pozemek: 493 m2
Hrubá podlažní plocha: 4 146 m2
Čistá podlažní plocha: 3 766 m2
Obestavěný prostor: 11 438 m3
Rok dokončení: 2013
Lokace: Praha 10

TEXT: Kateřina Kotalová
FOTO: ONDŘEJ POLÁK

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media