asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Bytový dům věrný funkcionalistické tradici

30.04.2014

Bytový dům se na náročném pozemku zdvihá ve dvou hmotách – jedné kombinující bytovku a řadové domky, druhé vyšší, propojené s úrovní přístupové komunikace lávkami. Připomíná svým čistým řešením i precizními detaily v interiéru domy z 20. a 30. let minulého století. Dispozice, struktura a materiály jsou však ryze současné a komfortní.

Bytový dům, který vyrostl vloni v brněnské Masarykově čtvrti, se od běžných novostaveb rezidenčních projektů liší. Stavba navržená architekty Tomášem Rusínem a Ivanem Wahlou z Atelieru RAW totiž vychází z architektonických tradic místa a respektuje roštovou urbanistickou strukturu. I její celkový design navazuje na estetiku místa – vilové čtvrti, která vznikala hlavně na přelomu 19. a 20. století a je známá vynikající meziválečnou funkcionalistickou architekturou.

Dvojice

Takové jedinečné místo si žádalo obzvláště citlivý přístup. Bytový dům, který vyrostl v místě proluky, je situovaný podélně s ulicí Bohuslava Martinů a navazuje na uliční čáru stávajících domů. Ačkoliv má vyšší budova celkem pět pater, její hmota nepůsobí příliš masivně, neboť severovýchodním směrem do ulice Bohuslava Martinů má pouze dvě celá a třetí ustoupené nadzemní podlaží. Další podlaží jsou orientována jen na jihozápad. Bytový dům tvoří dvě hmoty na společné základně. Ty nabízejí osmačtyřicet bytů s krásným výhledem na město. Kompozice bytového domu o třech komunikačních jádrech je akcentovaná na severní straně věžemi ze sklobetonu. Na jižní stranu se objekt otevírá souvislou řadou lodžií, traktovaných různou hloubkou fasády. Objekt je usazen na ozeleněnou terasu, která tak vytváří další z fasád domu. Pod terasou jsou umístěna podzemní garážová stání. V jižní hraně terasy vyrostly jednostranně orientované mezonetové řadové domy s předzahrádkami s přístupem přímo z terénu. Těchto šest domů šest nabízí ve spodních podlažích velký obytný prostor, kuchyni s jídelnou a sociální zázemí, v horním patře pak tři ložnice a druhou koupelnu. Podlaží jsou propojena schodištěm se zábradlím obloženým přírodním kamenem. Nahoře je kruhový světlík, celá kompozice haly je důsledně symetrická.
Schodišťové stupně jsou obloženy leštěným vápencem.

 Na jižní stranu se objekt otevírá souvislou řadou lodžií, traktovaných různou hloubkou fasády.
Důraz na design

Přístupy k hlavním vchodům do objektu jsou situovány ze severní strany z ulice Bohuslava Martinů. V přízemí je zádveří se vstupem do společné haly, k výtahu a na schodiště. Všechny společné prostory spojuje pečlivá volba materiálů a důraz na design, ať už jde o kamenné obklady, schodiště nebo oblé hrany stěn. Vstupní haly jsou obloženy leštěným červeným travertinem, schodišťové stupně pak leštěným vápencem. V typickém patře jsou na podestě umístěny tři garsonky, čtyři třípokojové byty a dva čtyřpokojové. Byty mají směrem na jih orientován obytný prostor s kuchyňským koutem. Na tento prostor navazuje lodžie nebo terasa. Ze společné střední haly jsou přístupné ložnice, samostatné wc, koupelna a šatna. Fasády jsou opatřeny omítkou a nátěrem lomenou bílou minerální barvou, okenní otvory jsou lemovány masivními travertinovými deskami, které jsou použity i na dělících příčkách jednotlivých lodžií.

V jižní hraně terasy vyrostly jednostranně orientované mezonetové řadové domy.

Řez

Bytový dům Rezidence Martinů
Místo: Brno, ulice Bohuslava Martinů
Stavebník: BM Bytový dům a.s.
Projektant: Atelier RAW – Tomáš Rusín, Ivan Wahla
Spolupráce: Lukáš Vágner
Realizace: 2013

TEXT: Kateřina Kotalová
FOTO: ATELIER RAW

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media