asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Inovativní kancelářský komplex na pobřeží fjordu

14.05.2013
Na okraji Osla stojí od loňského roku sídlo obří energetické společnosti Statoil. Kancelářský komplex pro dva a půl tisíce zaměstnanců navrhlo norské architektonické studio a-lab, které zakázku získalo na základě úspěchu v mezinárodní architektonické soutěži. Administrativní centrum za pět miliard českých korun má svým neobvyklým a odvážným řešením povzbudit vnímání firmy Statoil jako inovativní společnosti a zároveň dodat impuls místnímu rozvíjejícímu se prostředí.
foto: Luis Fonseca

Stavba obřího kancelářského komplexu trvala pouhých dvacet měsíců. Leží na území bývalého mezinárodního letiště, které prochází intenzivní přeměnou na živou městskou část s obytnými, administrativními i rekreačními centry. Tento prostor leží jen pár kilometrů od centra Osla, zároveň je to jen pár desítek metrů k pobřeží osloského fjordu. Architekti ze studia a-lab měli nelehký úkol vytvořit rozlehlé kanceláře, které by svou mohutností a architektonickým výrazem nenarušily své okolí, především pak pobřeží fjordu. Rozhodli se tedy pro netradiční rozdělení celé hmoty na pět menších objektů, které následně, podobně jako dřevěná polena, naskládali na sebe do třech úrovní. Každá část je 140 metrů dlouhá, 23 metrů široká a má tři patra. Rozdělení do pěti modulů také zajistilo více denního světla a možnost nasměrovat jednotlivé části tak, aby nabízely co nejlepší výhled do okolní přírody.

Nový kancelářský komplex má v místech křížení modulů čtyři masivní betonová jádra, kterými procházejí úniková schodiště. Díky těmto jádrům si architekti mohli dovolit maximálně otevřené dispozice jednotlivých pater ocelových modulů. Jedním z nejnáročnějších úkolů bylo zastřešení multifunkčního atria mezi jednotlivými moduly. Výsledkem je vrtulovitě prohnutá prosklená střecha s ocelovou mřížovou konstrukcí. Fasáda moderního komplexu je složena z více jak šestnácti set pravidelně rozmístěných hliníkových desek. Jednolitost hladkého pláště je rozbita různě velkými horizontálními okny. Mimo inovací mysleli architekti i na úspornost a ekologickou šetrnost. Budova má zesílenou tepelnou izolaci, zabudované solární panely i systém recyklace vody. Nechybí ani inteligentní ventilační systém nebo trojvrstvá okna. To, že se jedná o jedinečnou ukázku skandinávské architektury, potvrdily nové kanceláře společnosti Statoil ziskem hlavních cen v rámci prestižních MIPIM Award a WAN Award.

Kanceláře Statoil
architekt: a-lab
klient: Statoil ASA
realizace: Norsko, 2012







foto:Luis Fonseca






foto: a-lab






foto:Tond Jolson


foto: Luis Fonseca


Půdorys šestého podlaží


Půdorys třetího podlaží


Půdorys přízemí


Řez


-vb-
zdroj:a-lab

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media