asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Hamburské kanceláře, v nichž je radost zakotvit

12.05.2010
Unileverhaus, nová centrální budova potravinářské a drogistické společnosti, stojí v prominentní lokalitě hamburské čtvrti HafenCity, přímo na břehu Labe. Je obalená ETFE fólií, která ji chrání před škodlivinami a hlukem lodí proplouvajících kolem. Jádro budovy – vzdušné atrium – osvětlují unikátní kruhová svítidla s novou technologií LED.next. Jasným světlem zaplavené atrium je veřejně přístupným prostorem s městskými rozměry a zároveň jedním velkým otevřeným pracovištěm s mnoha příjemnými místy k setkávání a komunikaci. V projektu stuttgartské kanceláře Behnisch Architekten se snoubí nejnovější technologie s environmentální odpovědností i estetizací pracovního prostředí.
V srdci druhého největšího evropského přístavu – v německém Hamburku – roste na místě bývalých přístavních doků moderní evropské centrum. HafenCity je jedním z nejdynamičtěji rozvíjejících se městských částí v Evropě. Obnovuje identitu Hamburku jakožto přímořského města, současně vtiskává městské čtvrti nové pojetí – stává se modelem pro rozvoj evropského města 21. století definovaného především novými stavbami. Vzniká zde centrum kulturního a oddechového vyžití, obytné i administrativní části jsou protkány parky, náměstími i promenádami dýchajícími přístavní atmosférou. Součástí projektu HafenCity se stala kancelářská budova týmu architektů pod vedením Stefana Behnische, mimochodem syna Günthera Behnische, autora například olympijského areálu v Mnichově.

Stavba stojí přímo na břehu Labe v blízkosti Labské filharmonie dokončované podle projektu Herzoga & de Meurona, která na konci důležité osy spojuje městské centrum a HafenCity a sousedí s novou hamburskou atrakcí – terminálem pro turistické plavby. Cestující na výletních lodích tak mohou po cestě k terminálu procházet budovou.

Inspirující barvy a otevřenost
Centrální atrium je jádrem administrativní budovy. Obklopují ho otevřené prostory kanceláří pro přibližně 1 200 zaměstnanců a další meeting points, tedy po našem místa vhodná pro jednání, setkávání. Celá budova je koncipovaná jako jedno velké flexibilní pracoviště, nenalezneme zde malé buňkové kanceláře, ale případné potřebné soukromí zajišťuje několik uzavřených místnostní v každém patře. Tato centralizovaná konfigurace zajišťuje atmosféru, která podporuje komunikaci, inspiraci a interakci.


Můstky, rampy a schodiště slouží jako zkratky, které spojují jednotlivé útvary a pracoviště namísto dlouhých chodeb. Navíc každý zaměstnanec si může ze svého pracoviště užívat výhled na HafenCity a Labe nebo do centrálního atria s vnitřní fasádou v pastelových barvách.

Podél nábřeží vybudované terasy Marco Polo probíhající skrze atrium přivádí do budovy veřejnost a toto propojení veřejného prostoru s budovou funguje jako nejlepší marketing. V přízemí je restaurace, kavárna a obchody s produkty, které tato společnost vyrábí. Návštěvníci se tak mohou v těchto místech zdržet a seznámit se s novinkami.

Osvětlení novou technologií
Přes den je vnitřní atrium osvětlované denním světlem z prosklené střechy. Toto řešení rovněž přispívá k nízkoenergetické koncepci stavby, neboť umožňuje, aby všechna pracoviště byla osvětlena převážně denním světlem. Při šeru a za tmy se prozáří díky kruhovým svítidlům připomínajících gloriolu, která jsou založena výhradně na technologii LED.next, nově vyvinutého systému vysoce svítivých SMD-LED.

Architekti ze studia Behnisch Architekten využili LED technologii jako osvětlení pro pracoviště vůbec poprvé. Stefan Behnisch říká: „Když uvažujete o LED technologii, vybaví se vám jen malé světelné body. Ty lze ale libovolně rozmisťovat, přepínat, seskupovat, vytvářet z nich velké svítící elementy s různými stupni intenzity svítivosti a barevnosti. Pro architekty tato technologie otevírá nové pole možností, jak více zapojit světlo do architektury.

Kruhové svítidlo, vyvinuté ve spolupráci s Nimbus Design, využívá až o 70 procent méně energie než běžné halogenové žárovky. Nová technologie LED.next nicméně umožňuje, že diody vyzařují teplé světlo, které spoluvytváří atmosféru; toto světlo lze přirovnat k tradičním žárovkám. Na základě zkušeností při realizaci hamburské budovy plánují Behnisch Architekten a Nimbus další LED projekt pro velký vědecký komplex Harvardské univerzity.

Podle předběžných propočtů investice do těchto moderních technologií sníží v celé budově měrnou roční dodanou energii na 100 kWh na metr čtvereční za rok.

Ochranná membrána
Umístění stavby vedle přístavu a velkého terminálu výletních lodí vyžaduje speciální opatření proti množství škodlivých emisí vytvořených nepřetržitě běžícími diesel­agregáty. Tento problém řeší speciální hybridní systém vzduchotechniky.

Čerstvý vzduch je zvenku nasáván do budovy tubusem, který jej vede přes sérii filtrů, dříve než se dostane do interiéru. Odtud je veden do kanceláří a spotřebovaný odpadní vzduch stoupá do atria s rekuperační jednotkou na střeše. Pro maximální individuální pohodlí může každý uživatel také ovládat ručně své ­okno. Chlazení probíhá rovněž s podporou tepelně aktivních stavebních prvků. Všechny železobetonové podlahy mají zesílenou konstrukci, v níž jsou instalovány termálně aktivní zařízení pro vytápění a chlazení.

Kromě toho je budova chráněná před silnými větry. Je zabalená v jednovrstvé speciální membráně, která byla vyvinuta v úzké spolupráci s výrobcem Vector Foiltec. Tato membrána z ETFE fólie upevněná v subtilní ocelové konstrukci a fixovaná lanky chrání budovu a její stínicí techniku před nevlídným počasím, které je zde v přístavu časté. Je velmi odolná proti větru, dešti i krupobití, propouští sluneční paprsky a mezerami mezi jednotlivými díly i vzduch, takže se zde nekumuluje teplo.

Ekologie a zdravý životní styl
Dalším ekologickým zařízením jsou například suché pisoáry a zařízení na opětovné využívání tzv. šedé vody, obojí vedoucí ke snížení spotřeby pitné vody. Kromě toho byly při stavbě použity ekologicky optimalizované stavební materiály, které minimalizují negativní dopady na životní prostředí v průběhu stavebního procesu, během užívání budovy a také v případě budoucí demolice. Tyto nízkoemisní typy materiálů byly zvoleny tak, aby se snížila zdravotní rizika pro uživatele.

Všechny tyto prvky a environmentálně šetrná řešení společně přispívají ke zdravé ekologické bilanci stavby, která v původním zadání měla skutečně vyjadřovat hlavní motto společnosti, pro niž byla určena – ekologii, zdravý životní styl a příjemný, spokojený život. Kvality stavby v loňském roce ocenila také porota Světového festivalu architektury v Barceloně.


Půdorys přízemí

Centrála Unilever pro Německo, Rakousko a Švýcarsko 
Místo: Hamburk, Německo
Investor: HOCHTIEF Projektentwicklung
Uživatel: Unilever Deutschland GmbH
Architekt: Behnisch Architekten – Stefan ­Behnisch, David Cook, Martin Haas
Projekt: Peter Schlaier, Stephan Zemmrich
Spolupráce: Andreas Leupold, Irina Martaler, Eckart Schwerdtfeger, Dennis Wirth, Andreas Peyker, Mandana ­Alimardani, Jens Berghaus
Soutěž: 2006, 1. cena
Realizace: 2007–2009
Plocha: 38 000 m2


Kateřina Kotalová
Foto: Adam Mørk

Článok byl uveřejněn v
časopisu ASB.


Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media