asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Hamburská hra s bumerangy

18.04.2012
Efektivní ekologické řešení může vzniknout variováním jednoduché stavebnice. Dokazuje to realizace administrativního centra podle projektu německého architektonického studia Pysall Ruge Architekten, která navíc působí jako clona pro bytové domy a vstupní brána do parku.
V souvislosti s dlouhodobou snahou o revitalizaci městské části St. Georg v centru Hamburku byl na pozemcích nemocnice, která dala čtvrti jméno, vybudován komplex domů urbanisticky dotvářejících uliční frontu. K novému souboru bytových domů nedávno přibyla i sedmipatrová kancelářská budova složená ze čtyř „bumerangů“. Tato budova navržená architekty Justusem Pysallem a Peterem Rugem nabízí nejen kanceláře, ale také centrum zdravotní péče, kavárny, restaurace a veřejně přístupné atrium s parkovou úpravou. Rezidentům tak nepřinesla nepříjemné omezení výhledu, naopak byla spíše přínosem – působí jako protihluková a protiprachová bariéra, přivádí blíže služby a rozšiřuje zelenou parkovou plochu.

Obří skládačka
Budova nazývaná LTD 1 (což je zkratka adresy na Lübeckertordamm, na které se nachází) se stala jednou z dominant centrální čtvrti Hamburku. Přestože se svou výškou nemůže rovnat sousedním výškovým budovám hotelu a dalším kancelářským budovám, vyčnívá svou hravou a přitom jednoduchou formou. Zatímco čtyři bloky bytových domů v severozápadní části pozemku navazují na ortogonální linie sousedního křídla nemocnice, nová administrativní budova reaguje na povahu městského urbanismu svými kontrastujícími organicky zakřivenými tvary.

Prostorová koncepce stavby vychází ze hry čtyř hmot zahnutých do tvaru bumerangu. Jednotlivé elementy jsou položeny přes sebe jako kostky stavebnice tak, aby do každé kanceláře pronikalo optimální množství přirozeného slunečního světla. Horní hmoty tvoří přemostění dvou spodních hmot, tvarově shodných, ale převrácených o 180 stupňů. Dva spodní čtyřpatrové elementy jsou rozmístěny tak, aby vzniklo prostorné a před hlukem rušné třídy co nejlépe chráněné atrium. Ve výšce 15 metrů na ně naléhají další dvě části s třemi patry kancelářských prostor, které podpírá konstrukce podobná konstrukcím mostním.

LTD 1
Místo:    Hamburk, Německo
Architekti:    Pysall Ruge Architekten – Justus Pysall, Peter Ruge
Investor:    L.T. D. Lübeckertordamm ­Entwicklungs-GmbH
Celková plocha:    26 643 m2
Náklady:    22 mil. EUR
Realizace:    2007–2008




 Ekologicky šetrný koncept
Fasáda, jež se skládá z polygonálně uspořádaných prosklených dílců v hliníkových rámech Schüco, přenáší zaoblené křivky exteriéru i do interiéru. Interiéry jsou vzdušné a z otevřeného prostoru je díky rozmístění jednotlivých hmot výhled každým směrem do okolí nebo zeleného atria.

Stavba byla navržena v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje, kterým byl podřízen i urbanistický koncept, design a výběr materiálů. Ty byly zvoleny také s ohledem na možnosti pozdější ekologické likvidace. Tvar budovy je rovněž výsledkem ekologického přístupu, který vede ke kompaktní hmotě a optimálnímu poměru rozměrů stavby.

Díky vysoce tepelně izolovanému plášti, odvětrávané dvojité fasádě, nízkoenergetickému vytápění a energeticky optimalizovanému konceptu osvětlení (v rámci výše rozpočtu) je dosaženo minimální energetické spotřeby. Prosklenou fasádu tvoří skla vykazující šedesátiprocentní transparentnost, která staví do rovnováhy solární zisky v zimě a omezení přehřívání v letních měsících. Některé z prosklených elementů mohou být vertikálně nakláněny podle aktuálního počasí. Poskytují tak ochranu proti nežádoucímu hluku a zároveň dobré osvětlení i prostorám uvnitř budovy.

V interiérech je individuálně nastavitelné větrání a klimatizace. V noci vedou střešní tepelné výměníky chladný vzduch do chladicí soustavy umístěné v betonových stropech, které tak vyvažují vyšší teplotu přes den bez potřeby kompresní technologie. Tento princip aktivovaného betonového jádra využívající jeho akumulační schopnosti zajišťuje nejen letní chlazení, ale také vytápění.

Účelem projektu bylo využít všech ekonomicky realizovatelných možností úspory energie a minimalizovat náklady na zařízení a provoz. Toto úsilí bylo úspěšné, což dokazuje zlatý certifikát od německé rady pro šetrné budovy, který budova nedávno získala.

 

 
Kateřina Kotalová
Foto a zdroj: Schüco

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media