asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Ve vlnách se rodí víno

10.12.2009
Vinařství Bodegas Protos postavené na úpatí vrchu se středověkým hradem v severošpanělském Peñafielu je současnou interpretací tradiční architektury určené k výrobě, zrání a uchovávání vína z přilehlých vinic. Stavba podle projektu britského ateliéru Rogers Stirk Harbour + Partners se lehce vlní podobně jako okolní krajina; neruší ji, ale obohacuje. A to nejen z hlediska estetiky, ale také ekologie. Nedávno byla tato stavba nominována na jedno z nejprestižnějších architektonických ocenění – Stirlingovu cenu.
Při pohledu na podobu nového vinařství je patrné, že architekti z ateliéru Richarda Rogerse pozorují krajinu a s citem reagují na její specifické vlastnosti. Navzdory tomu, že stavba nepůsobí křehce, ale spíše pevně a bytelně, krajinu nijak neruší. Naopak, komunikuje s jejími charakteristickými měkkými vlnami kopců na obzoru, reaguje na pohyb slunce a větru, přivádí dostatek světla tam, kde je to třeba, tedy do části administrativní, zatímco nezbytný stín vytváří předsunutá stěna ve výrobní části a návštěvnickém centru. Zvlněná střecha vinařství navíc umožňuje specifickou místní krajinu více vnímat.

Podzemní sklepy
Španělské vinařství Bodegas Protos v malé vesnici Peñafiel je položeno přímo pod kopcem s významným středověkým hradem z 10. století. Podzemní chodby, které se pod tímto hradem nacházejí, využívala už od dvacátých let minulého století k archivaci vína společnost Bodegas Protos, jedna z nejstarších pěstitelských společností vinné révy a výrobců vín v Kastilii. Když se před pěti lety rozhodla postavit novou budovu, oslovila rovnou britské architekty z ateliéru Richarda Rogerse. Pro ně byla tato zakázka velkou výzvou, jelikož s navrhováním vinařských objektů zkušenosti ještě neměli.

Rozhodli se především zužitkovat stávající středověké podzemní prostory s původním zázemím pro výrobu vína a několika dalšími tunely je propojit s novostavbou. Také v této nové budově využili architekti přirozenou izolační vlastnost země a zahloubili ji částečně pod úroveň terénu. V suterénních prostorách tak vznikly sklepy s podobnými teplotními podmínkami jako pod hradem. Výhodou podzemních sklepů je konstantní teplota kolem 15 °C, optimální pro skladování sudů a lahví, v nichž víno zraje, i těch, které obsahují víno určené k přímé konzumaci.

Nad sklepy je situována výrobní část, která se nachází v úrovni hlavního vstupu, a je taktéž částečně skrytá pod úrovní terénu. Jsou zde umístěny speciální fermentační tanky, dále plnírna, místo, kde se láhve balí, administrativní a společenské prostory a také nezbytné technické zázemí. 

Třetí patro je zaklenuté parabolickými oblouky dřevěného zastřešení a zahrnuje kromě rampy pro přivážené hrozny vinné révy prostory určené k degustaci vín, společenským událostem a prezentacím.

Přístup do prostor určených pro návštěvníky je z úrovně terénu a z mírně zahloubené zahrady. Vzhledem k jejímu stupňovitému snížení umožňuje prostoupení dostatečného denního světla do kanceláří. Třetí patro je také přístupné všem návštěvníkům vinařství. Ti odtud mohou shlížet na nižší patro, kde se jeden z nejstarších nápojů vyrábí.

Na trojúhelníkovém půdorysu vznikla výrobna vína ve třech nadzemních podlažích, z nichž každé má svoji funkci, a proto i specifické vlastnosti prostředí. Nová budova umožňuje zpracování tisíc tun hroznů ročně, což odpovídá výrobě až tří milionů lahví vína ročně na téměř 20 000 čtverečních metrech.

Kontrastní materiály

Už při příjezdu do vesnice Peñafiel návštěvníky upoutá – kromě středověkého hradu tyčícího se na vysokém vrchu – pět elegantních měkkých vln stabilně upevněných ve světle šedé betonové základně. Těchto pět parabolicky klenutých vln tvoří lehkou střechu vinařství, které je z poloviny zapuštěné pod zem.

Zvlněná dřevěná střecha je před deštěm i slunečním žárem chráněna velkými terakotovými obklady v přírodní hnědočervené barvě. Téměř neviditelně ji podpírají elegantní laminátové dřevěné nosníky, díky nimž působí, jako by se nad nimi vznášela bez podpory. Drží ji však nenápadná ocelová ramena, která svým vzhledem kontrastují s všudypřítomným dřevem. S teplem dřevěné střechy a zemitým odstínem terakoty kontrastuje i křehké sklo, které zprostředkovává návštěvníkům nejvyššího patra vinařství kontakt s okolní krajinou a rozsáhlými vinicemi, a dále s nimi kontrastuje betonový podstavec.

Betonový rám z inovativních prefabrikovaných částí, které byly vyrobeny na zakázku přímo pro tuto stavbu, tvoří vlastně celou konstrukci spodních pater – sklepů, mezaninu a výrobní části nad sklepy. Také návrh jemné struktury střechy je založen na prefabrikovaných elementech. Jde o modulární systém, který začíná laminovanými dřevěnými oblouky s rozpětím osmnáct metrů, připojenými k betonové struktuře ocelovým trojúhelníkovým kotvením. Jednotlivé oblouky jsou od sebe vzdálené devět metrů po celé délce každé z pěti paralelních klenutých částí střechy. K těmto obloukům jsou pak připojeny parabolické klenby, tvořené několika vrstvami střešních dřevěných a izolačních desek.


Plán oslunění

Ohleduplný koncept
Cílem návrhu bylo podle jeho autorů v čele s Richardem Rogersem vytvořit moderní zařízení, které má co nejmenší negativní vliv na životní prostředí, podobně jako tradiční vinařství v regionu Ribera del Duero. Region je charakteristický typickým kontinentálním klimatem – horkým létem a chladnou zimou a změnami teplot i během dne a noci.

Pro výrobu vína a jeho archivaci je třeba stálé teploty. Různé stupně procesu výroby vína vyžadují různé teplotní a vlhkostní podmínky. Výrobní část, kde se zpracovávají a kvasí hrozny, vyžaduje teploty kolem 18 až 24 °C, sklepy, kde se víno archivuje, jsou chladnější – optimální teplota je zde 14 až 16 °C. Vyšší vlhkost vzduchu je důležitá v prostorech, kde jsou uskladněny sudy, zatímco nízká vlhkost je tam, kde jsou uskladněny lahve.

Západní fasáda je ve výrobní části stíněna systémem lamel, tzv. brise soleil, zatímco jižní fasáda je před slunečním žárem chráněna střechou přečnívající o devět metrů. Ta stíní, ale zároveň propouští dostatek denního světla dovnitř budovy – stejně jako zahrada v úrovni mezaninu, díky níž může denní světlo pronikat i do nižšího patra, konkrétně kanceláří a prostor pro degustaci. Celkem je dostatečným denním světlem osvětleno kolem 60 % vnitřních prostor. Vzhledem k účelu, k jakému budova slouží, je spotřeba energie na osvětlení minimální.

Šetrné k životnímu prostředí je také využití materiálů – kamenný obklad zídky byl získán z blízkého kamenolomu, dřevěné i betonové elementy byly vyrobeny v severním Španělsku. Jednotlivé prefabrikované elementy byly navíc podle autorů navrženy tak, aby se při jejich výrobě šetrně nakládalo s vodou a materiálem.



Řez



Řez



Půdorys


Vinařství Bodegas Protos

Místo: Peñafiel, Valladolid, Španělsko
Architekt: Rogers Stirk Harbour + Partners, Londýn
Spolupráce: Alonso Balaguer y Arquitectos Asociados, Barcelona
Investor: Bodegas Protos
Náklady: 15 000 000 £
Zastavěná plocha: 10 005 m2
Podlahová plocha: 19 450 m2
Realizace: 2004–2008


Kateřina Kotalová
Foto: Katsuhisa Kida, Archiv RIBA

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media