asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

V každém pořádném parku má být rozhledna

14.01.2014

Před pár měsíci byl otevřen revitalizovaný park v pražských Malešicích, který se proměnil k nepoznání. Místo neupravených cest s minimem laviček a zarostlých hřišť nyní pulsuje novým životem mezi vyhlídkami s pergolou, vodní kaskádou, herními i výtvarnými prvky.

Park je koncipován jak pro odpočinek, tak pro aktivní trávení volného času. A možností nabízí nepřeberné množství – od reliéfně zvlněných ploch a cest pro bruslaře a cyklisty přes herní prvky vodní kaskády a soustavy sloupů s tryskami, až po houpadla, prolézačky či různě náročné hry pro seniory. V křížení hlavních os parku pak vzniklo dlážděné náměstí, jehož význam jako pomyslného středu podtrhuje umístění plastiky – autorského díla Rezavé květy od sochaře Čestmíra Sušky, vytvořeného z ocelové tlakové koule z Malešického kovošrotu.

Plány do budoucna

Harmonicky koncipovaný park je protkán přehlednou sítí cest bez nebezpečných ­zákoutí. Jejich struktura vytváří menší logické promenádní okruhy a propojení. Síť cest je obohacena o množství nových veřejných prostor vybavených lavičkami, stromy a pítky.

Ve vrcholové aleji jsou situovány největší magnety parku – rozměrná pergola s výhledem do okolí, obří síť, hřiště pro petanque, akustické prvky a veřejné toalety. „Ve studii jsme navrhovali do parku rozhlednu spirálové konstrukce (pro vozíčkáře) a zároveň letní scénu. Tento námět investor bohužel vypustil,“ posteskl si architekt Mikoláš Vavřín, který je autorem projektu parku. K tomu dodává, co ještě parku chybí: „Mám za to, že v každém pořádném parku má být rozhledna a věřím, že se ji podaří v budoucnu zrealizovat společně s restaurací.“ Zatím výhled do okolí návštěvníkům umožňuje pergola či soudobě pojatá sala terrena – otevřená architektonická stavba ze dřeva, která chrání návštěvníky před deštěm, sněhem i horkým sluncem.

Výhled a odpočinek nabízí moderní pojetí saly terreny.

„Problematická část parku je trojúhelníková výseč restituovaného pozemku v době měsíc před dokončením a původní objekt Sadů lesů zahradnictví na nejvyšším bodě parku,“ říká Mikoláš Vavřín. „V tomto místě by v budouc­nu měla vzniknout zahradní restaurace s půjčovnou kol, bruslí a klubovny pro mládež,“ prozrazuje architekt plán na další rozvoj parku.


Recyklace materiálů

Architekti projektu chtěli demonstrovat některé významné principy šetrného přístupu člověka k životnímu prostředí. Proto projekt využívá soudobým architektonickým způsobem odpadových, recyklovaných a recyklovatelných materiálů. Park je osvětlen LED lampami a solárními svítidly s minimální energetickou spotřebou, ve vodních prvcích je použita chemicky neupravená voda, která se spolu s dešťovou vodou ze zpevněných ploch dále využívá pro automatické závlahy.

Projekt Malešického parku, v jehož blízkosti vyrůstají stále nové developerské bytové projekty, se tak stal tolik potřebným rekreačním centrem stále se zahušťující zástavby. Velká návštěvnost parku hned v prvních měsících po otevření dokazuje, že se v něm obyvatelé cítí dobře, a to bylo nejdůležitějším cílem projektu.

Revitalizace Malešického parku
Místo: Praha – Malešice
Autor: Mikoláš Vavřín, Architektonická kancelář IAV
Investor: MČ Praha 10
Generální dodavatel: PSK Brno, s.r.o.
Subdodavatel: Syner, s.r.o., Gardenline, s.r.o.
Realizace: 08/2012 - 08/2013
Náklady revitalizace: 117,3 mil. Kč
Z toho dotace EU: 94,9 mil. Kč

TEXT: Kateřina Kotalová
FOTO: Jan Červený

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media