asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Udržitelný skleník v univerzitní botanické zahradě

27.11.2014

Nový tropický skleník v botanické zahradě univerzity v dánském Aarhusu vypadá jako obří kapka rosy uprostřed zeleně. Do organické formy spojuje udržitelný design, nové materiály a moderní technologie.

Stavba přiléhá k výjimečné  budově skleníku ve tvaru šnečí ulity z roku 1969, který navrhla stejná architektonická kancelář jako nový přírůstek – C. F. Møller. Návrh však i přesto vzešel ze soutěže, která proběhla v roce 2009, nicméně nebylo překvapením, kdo v soutěži uspěl nejlépe, neboť jak říká Tom Danielsen, architekt a partner CF Møller Architects: „Hlavním kritériem výběru byla harmonie. Bylo třeba zajistit, aby nová budova dobře fungovala se starou v souladu.“


Kapku na oválném půdorysu spojují s původní stavbou dvě chodby a prostor mezi nimi slouží k odpočinku a občerstvení. Tvar nového skleníku umožňuje maximální objem na co minimální ploše a díky tomu je také energeticky efektivní. Jeho dispozice a orientace vůči světovým stranám umožňuje průnik co největšího množství slunečních paprsků v zimních měsících a v letních naopak.

Nosnou konstrukci tvoří deset ocelových oblouků, které vybíhají kolem podélné a příčné osy a vytváří tak síť obdélníků různých velikostí. Zastřešení dvouvrstvými (a na jihu třívrstvými) polštáři z ETFE fólie je doplněno pneumatickým stínícím mechanismem, který pomocí změny tlaku v polštářích upravuje pozici potištěné části fólie. Zastínění se neustále mění podle potřeby na teplotu interiéru a vnitřní osvětlení.

Celý projekt zahrnuje také komplexní rekonstrukci starého palmového skleníku, který se tak spolu s novým tropickým skleníkem stane moderním centrem znalostí zaměřeným na širokou veřejnost.

Tropický skleník
Investor: Aarhuská univerzita a  Dánská Univerzita & Property Agency
Místo: Botanická zahrada, Aarhus, Dánsko
Architekt: C.F. Møller Architects
Ocelové nosné konstrukce: Søren Jensen
Fólie plánování polštář: formTL
Velikost: 3 300 m2 (1 242 m2 nový tropický skleník a 2 071 m2 rekonstrukce a přestavba stávajícího skleníku)
Realizace: 2009-2013


kk
Foto: Quintin Lake, Julian Weyer

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media