asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Sídlo společnosti mmcité

19.10.2009
V areálu bývalého JZD, místě typicky venkovském, se rodí výrobky typicky městské. Autory proměny zemědělských budov na sídlo společnosti mmcité, která se zabývá designem a výrobou městského mobiliáře od laviček po odpadkové koše, jsou architekti Kamil Mrva a Luděk del Maschio. Mezi kosmicky vypadajícími budovami kanceláří a výrobních hal, uprostřed polí a luk je náhle kus města s pouličním osvětlením, lavičkami a upravenou zelení.
Společnost mmcité založili před více než třinácti lety David Karásek a Radek Hegmon, spolužáci ze zlínské Katedry designu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Už během studia navrhovali městský mobiliář a napadlo je využít mezeru na trhu. Od té doby se jejich firma rozrostla a dokázala si vydobýt dobrou pozici nejen na evropském trhu, ale nyní i ve Spojených státech.

Růst firmy spolu s rostoucími nároky na prostor vedl zakladatele mmcité k myšlence na vznik nového sídla. Tato myšlenka se stala skutečností během loňského roku a nyní již funguje nové Centrum městského mobiliáře v Bílovicích nedaleko Uherského Hradiště.

Mezi městskými ulicemi
Celý areál zahrnuje čtyři výrobní haly s brusírnou, lakovnou, montážní halou a sklady, školicím střediskem, správní budovou a zaměstnaneckou jídelnou, centrem designu, vnitřním a venkovním showroomem. Ten je vzhledem k zaměření firmy tvořen ulicemi vybavenými městským mobiliářem, který vlastně utváří prostor našeho běžného života a kultivuje jej.

Typická městská dlážděná ulice s upraveným stromořadím, která vede mezi bývalými budovami vepřína a kanceláří, je osazena lavičkami, odpadkovými koši a lampami. Podél ní je ještě několik teras, které slouží zaměstnancům mmcité i návštěvníkům k občerstvení.

S konceptem vytvořit soubor budov s ulicemi, které jsou vlastně venkovním showroomem, přišel architekt Kamil Mrva společně s majiteli mmcité, kreativními designéry, kteří se navíc neobávají nezvyklých řešení – ty považují spíše za výzvu.

Třpyt hliníku
Kromě příjemného městského prostředí uprostřed obdělávaných polí překvapí také třpyt a lesk, do kterého se jako do pláště zahalují dvě nově rekonstruované a dostavěné budovy komplexu.

Především budova kanceláří, která je jako jediná viditelná z příjezdové cesty, působí jako polární výzkumná stanice. Aby lépe vyhovovala svým účelům, byla původní stavba prodloužena a následně opláštěna hliníkovou izolační fólií, která plynule přechází z fasády až na střechu.

Efekt polární stanice či kosmické lodi vyvolává nejen lesklá stříbřitá fasáda stavby, ale umocňuje ho také řada kulatých světlíků, které se obvykle instalují na ploché střechy rozměrnějších budov.

Jejich umístěním na šikmou střechu vznikl nečekaně působivý, futuristicky vyhlížející prvek ozvláštňující z vnějšího pohledu nejen samotnou stavbu, ale také interiéry kanceláří, školicí středisko a vnitřní showroom v půdních prostorách se zachovanými krovy. Podoba obou budov nese jasný rukopis Luďka Del Maschio.

„Naproti stojící budova výroby byla opláštěna stejným způsobem, ale jako obkladový materiál byl použit ocelový trapézový plech. Obě budovy zachovávají tvar a proporci původních zemědělských stavení, opláštění propojující obvodové stěny se sedlovou střechou jim však dává zcela moderní charakter,“ vysvětluje designér David Karásek.

Výhodou použitých materiálů jsou relativně nízká cena a zároveň dobré funkční vlastnosti. A především je na nich vidět, že se na všem společně podíleli všichni zúčastnění: designéři David Karásek a Radek Hegmon i architekti Luděk del Maschio a Kamil Mrva.

Překvapení také uvnitř
Kreativita se projevila také v interiérech, kde je občas něco jinak, než byste čekali. Stropními deskami, vyrobenými z dřevěných vláken pojených cementem, jsou obloženy i stěny. Černý nátěr umocňuje jejich zajímavou hlubokou strukturu. Jako tapeta posloužil také umělý trávník, díky němuž kanceláře vypadají celoročně jako svěží jarní louka. Co s dřevěnými odřezky, kterých produkuje firma velké množství?

V drátěných konstrukcích mohou tvořit ekologickou přepážku – dělicí pracovní stoly v malém otevřeném prostoru. Schodiště zase ozvláštňují napnutá lana tvořící na stěnách plastický proužkovaný vzor.
Kreativita je tu zkrátka vidět všude. I dočasné závěsy chránící vstupy do dílen jsou různobarevné a svojí pestrostí navazují na estetiku graffiti vedlejších plechových dveří.

Na rekonstruovaných a dostavěných budovách je vidět, že díky kreativitě jde s málem dělat velké divy. Zchátralé stavby bývalého zemědělského družstva, které krajině na kráse nepřidávaly, se tak proměnily v architekturu, v níž se ­příjemně pracuje a která prostředí (s úctou k němu) obohatí. A o tom ­architektura je.


Sídlo společnosti mmcité
Místo: Bílovice
Investor: mmcité, a. s.
Architekt: Kamil Mrva, Luděk del Maschio
Design interiérů: Luděk del Maschio
Realizace: 2/2008–12/2008
Náklady: 24 mil. Kč
Dodavatelé
  • práce: Jiří Houšť
  • materiály: Ergo Best, s. r. o., Kovocité, a. s.
  • střešní krytina: budova A – Paradial, budova B – Kovocité, a. s.
  • výtah: Výtahy Výmyslický
  • klimatizace:     Techniklima UH, s. r. o.
  • okna: Stavox


Kateřina Kotalová
Foto: Vladimír Kotal a archiv mmcité

Článek byl uveřejnen v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media