asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Přestavba staré stodoly na multifunkční sídlo

11.08.2016

Dlouhá a nízká cihlová stodola v anglickém hrabství Norfolk už byla značné zchátralá, když si jí všimli architekti Carl Turner a Mary Martin z londýnského architektonického studia Carl Turner Architects.

Hledali místo, kde by si mohli odpočinout od městského shonu a čerpat inspiraci z venkova. K přestavbě přistoupili s šetrností, jako by se jednalo o cennou historickou památku a vytvořili ze staré stodoly působivé multifunkční sídlo.

Okrová stodola - stealth_barn-2490

Stodola v krajině anglického Norfolku


Exteriér je téměř nezměněný

Okrová stodola, Ochre Barn, tak se nyní přestavěná budova nazývá. Své jméno získala díky hlavnímu interiérovému materiálu, kterým jsou OSB desky.

Jejich použití vysvětluje Carl Turner nejen nízkými náklady, ale hlavně jejich barevností, která připomíná slámu. A právě balíky slámy původně naplňovaly tuto cihlovou stodolu. OSB desky architekti využili nejen k vytvoření originálního nábytku, ale také ke stavbě samostatných buněk zajištujících soukromí například pro ložnice. Tyto buňky jsou vlastně budovy uvnitř budovy.


Na Ochre Barn se vzhledem k omezenému rozpočtu pracovalo téměř 5 let. Nakonec se architektům povedlo udržet náklady na jeden metr čtvereční zhruba na dvacet tisících korun. Přitom vzniklo plnohodnotné sídlo s pěti ložnicemi a nespočtem multifunkčních prostor. V interiéru využité materiály byly záměrně voleny tak, aby podtrhly industriální charakter budovy.

Plovoucí beton, smrková prkna a OSB desky. Nové Dveře a okna byla vsazena do vnitřní obvodové linie tak, aby co nejvíce zdůraznila tloušťku cihlových zdí, jinak zůstal exteriér stodoly prakticky nezměněný.


Společenské prostory Okrové stodoly
Okrová stodola - ochre_barn-2791

V maximální míře je přiznané holé zdivo


Nábytek z OSB desek byl vytvořen na zakázku


Vstupní prostor Ochre Barn


Sídlo má sloužit k rekreaci, inspiraci i tvorbě


Jednotlivé buňky z OSB desek poskytují soukromí v jinak otevřeném prostoru


Jedna z pěti ložnic v sídle

architekt: Carl Turner Architects

klient: Soukromá osoba
realizace: Anglie, 2010

Veronika Benešová
Zdroj: Carl Turner Architects
Foto: Damian Russel, Tim Croker, Ioana Marinescu, Jeremy Phillips

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media