asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Pod šikmou střechou

20.08.2009
Mladý pár, který jsme navštívili v jejich novém domě, našel pro sebe vhodný kompromis, jenž dokonale uspokojil jejich momentální potřeby. Manželé vsadili na příměstské bydlení a smířili se s tím, že daní za krásné prostředí jenom kousek od smíšeného lesa bude každodenní dojíždění za prací do hlavního města. V době, kdy se rozhodovali o volbě architekta, proběhla médii zpráva o ocenění rodinného domu ve Vraném nad Vltavou od architekta Jána Stempla. Konečnému rozhodnutí předcházelo ještě několik setkání s autorem projektu, investoři se do Vraného také osobně podívali.

Architekt Ján Stempel navrhl tvarově jednoduchý rodinný dům, který je svým abstraktním, čistým ztvárněním v ostrém kontrastu s okolní zástavbou. Dům, při jehož výstavbě nebyla použita – obrazně řečeno – ani lžíce malty, má jednoduchou a jednoznačně definovanou objemovou kompozici. Je vybudován z dutých betonových tvárnic, jejichž neomítnutá struktura vytváří v interiéru zajímavý industriální efekt, mnohými návštěvníky nepochopený.

„Známí, kteří nás navštíví, často říkají, že až omítneme stěny, bude naše bydlení opravdu hezké,“ dodává s úsměvem majitel. Betonové tvárnice jsou kvůli otěru nastříkané šedou venkovní barvou.
Hlavní obytná část je dvoupodlažní. Tvoří ji přízemí s podkrovím a sedlovou střechou. Šikmá střecha zde není omezením, ale naopak důležitým vizuálním prvkem.

Jižní fasáda obytné části přízemí – obývacího pokoje, jídelny a kuchyně – je díky velkým francouzským oknům celoročně otevřená slunci s výhledem na okolí. Okno jídelny a kuchyně zastiňuje pergola, která je vystavěná nad dřevěnou terasou. Před prudkým osluněním interiér chrání vnitřní vertikální žaluzie.

Přízemí protíná dlouhá souvislá knihovna s úložnými prostory. Ta odděluje vstupní – západní část domu od společenské zóny. Na západní straně se nacházejí menší skladové prostory, technická místnost a koupelna s toaletou. Schodiště tvořené kovovou konstrukcí s přiznanými svary vystupuje ze společenské zóny a vedle své základní funkce zároveň působí jako estetický objekt. Jeho hmota rozděluje místnost na obývací část a kuchyň s jídelnou. Jistou pravidelnost a řád dodává interiéru řešení knihovny a kuchyňské linky. Architekt zvolil modul 90 cm. Strohý interiér pocitově protepluje podlaha z tropického dřeva merbau.

V patře je umístěná ložnice se šatnou, koupelna se zapuštěnou vanou a velký dětský pokoj, který je navržen tak, aby se dal v budoucnu, vyžádají-li si to okolnosti, rozdělit na dvě samostatné místnosti.


Architektu Jánu Stemplovi se povedlo nalézt rovnováhu mezi možností a potřebou. Dům nic nepředstírá, nesnaží se být za každou cenu okázalý, přitom je ale elegantní a detailně promyšlený. Navíc překvapivý. Příznivé náklady na stavbu s příjemnou jednoduchou architekturou mohou být dobrým příkladem k následování.

Dům je navržený jako obvodový stěnový systém. Stropní deska je polomontovaná keramicko-
-betonová, zdivo keramické, podkroví s hambalkovou vazbou a se středovými nosnými příčkami jako plnými vazbami. Stěnu v řezu tvoří dutá betonová tvárnice, parotěsná zábrana, skelná vata (16 cm) a smrkovým dřevem obložená fasáda.

Přízemí 1. patro

Autor: Ing. arch. Ján Stempel
Užitková plocha: 150 m2
Obestavěný prostor: 640 m3
Realizace: září 2006 až září 2008


Andrea Mičková
Foto: Jiří Vaněk, Jana Labuťová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media