asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Největší lezecká stěna v Itálii

08.02.2013
Obchodní schůzky na lezecké stěně? Posilování pracovních vztahů zároveň s posilováním těla? To, co se může zdát jako odvážný nápad, bylo vlastně nutností – centrála výrobce vybavení pro horské sporty nemohla nemít lezeckou tělocvičnu, která navíc stavbě propůjčila hravý prvek. Není to však to jediné, co stojí na projektu za podrobnější prohlídku.
Pro minulé benátské bienále architektury vybrala jeho hlavní kurátorka architektka Kazuyo Sejima moto Lidé se potkávají v architektuře (People meet in architecture) a měla tím na mysli zejména to, že úkolem architektury je vytvářet atmosféru pro lidi, kteří v ní žijí.


K tomuto motu se hlásí také architekti nové nízkoenergetické centrály firmy Salewa v Bolzanu a proto na benátském bienále s prezentací svého projektu nechyběli.

"Snažíme se poskytnout lidem atraktivní, příjemné a flexibilní prostory pro pohyb a osobní rozvoj," říká zástupce investora Reiner Gerstner. A právě takové prostory společný projekt milánských ateliérů Cino Zucchi Architetti a Park Associati nabízí.

Centrála je situována na výjimečném místě v údolí pod horskými masivy v blízkosti dálnice vedoucí do Bolzana. Takové okolí je už do jisté míry imperativem posouvajícím budovu do formálního dialogu s okolními strmými útesy. Na ty navazují lomené úhly rozsáhlé budovy, která ve svém nitru poskytuje jak prostor pro kanceláře, tak také pro showroom, sklady a samozřejmě sportování – na největší umělé lezecké stěně v Itálii, otevřené i veřejnosti. Její konkrétní podobu museli architekti konzultovat.


salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti


Hmotu budovy tvoří několik nepravidelných hranolů a věží, včetně té padesát metrů vysoké, která z centrály dělá nejvyšší budovu ve městě.

Její plášť je kombinací skleněných ploch – skrze něž jsou umožněny nerušené výhledy na alpské hřebeny – a probarvené perforované hliníkové vrstvy ve třech odstínech šedi, která obaluje prostory skladů a chrání více exponované části budovy. Tento plášť kryje i tři věže na jižní fasádě a cloní je tak před sluncem. Díky této fasádě budova zapadá do kontextu krajiny a přitom si zachovává jistou výjimečnost a nápadnost.
-->-->

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti

salewa bolzano cube, Cino Zucchi Architetti














Hliníkové panely



Detail skleněné fasády



Centrála firmy Salewa
Místo: Bolzano, Itálie
Autor: Cino Zucchi Architetti, Park Associati
Lezecká stěna: Ralf Preindl
Investor: Salewa SpA
Plocha: 30 595 m2
Objem: 146 248 m3
Náklady: 40 mil. eur
Projekt: 4/2007 – 10/2008
Realizace: 7/2009 – 10/2011




Kateřina Kotalová
Foto: Cino Zucchi

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media