asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Na oběd jako do galerie

29.09.2014

Když se spojí příjemné s užitečným a když spolupracuje konstrukční společnost se šikovnými architekty, výsledkem nemůže být nic jiného, než zvýšený zájem architektonických časopisů, které se ke zdařilému dílu začnou slétat jako vosy.

Už při prvním pohledu na pracovní fotografie z interiéru jsem se začala těšit na prohlídku realizované stavby. Modulární systém se používá nejčastěji při výrobě různých typů kontejnerů, ale už i v našich končinách se objevuje zajímavá architektura založená na tomto principu a vybírá si z něho to nejlepší: jednoduchou a rychlou montáž, převážně suchou výstavbu, flexibilitu vzniknutého prostoru a funkčního využití, za určitých podmínek i flexibilitu v přemísťování stavby tam, kam je to právě třeba.

Nejde jen o boxy


Příprava stavby na realizaci trvala přibližně půl roku, projektová příprava přibližně rok. Čistý čas výstavby byl kratší než tři měsíce. Celé druhé nadzemní podlaží bylo během hrubé stavby poskládané za jeden den. „Modulární architektura není jen o obyčejných kontejnerech. V tomto případě jsme se snažili navrhnout plnohodnotnou budovu. Výsledkem je showroom s konstrukčním a prostorovým potenciálem modulární architektury,“ říká Michal Krištof z architektonického ateliéru Chybik+Kristof Associated Architects, který se společností Koma Modular spolupracuje už několik let. Nová jídelna v průmyslovém areálu společnosti Koma Modular je prvním objektem, na který by v rámci plánované reorganizace vstupní části měly postupně navazovat další. „Konstrukce je z pozinkovaného ohýbaného a svařovaného plechu. Použily se moduly o rozměrech 9 × 3,3 metry nebo 7,5 × 3,3 metry. Světlá výška spodního podlaží je 2600 milimetrů, horní podlaží má světlou výšku 2950 milimetrů. Přízemí se skládá z klasických prostorových modulů, které vzájemným posouváním vytvořily členitý půdorys a na poschodí terasy s výhledem na výrobní areál a okolí. Horní podlaží využívá tzv. flat pack systém. Ten umožňuje volitelnou výšku podlaží a montuje se přímo na stavbě. Jídelna má pevné základy v podobě betonových pilot, které vzhledem na podloží šly až do hloubky šesti metrů. Základy jsou odvětrané. Dilatace stavby respektuje členění na jednotlivé moduly a je přiznaná i v podlahách.

Stravování s vyhlídkou


Přízemí je v exteriéru obložené obkladem z tahokovu, který byl navržený a vyrobený na míru. Poschodí má z větší části skleněnou fasádu. V případě potřeby ji stíní elektricky ovládané a naprogramované exteriérové textilní rolety. Při nepříznivých povětrnostních podmínkách se vytáhnou, při nadměrném proslunění interiéru se stáhnou dolů. Na přízemí jsou šatny a hygienické zázemí pro zaměstnance. Funkce a normové i ergonomické požadavky byly dopředu dané, takže se architekti mohli sami vydovádět s barevností prostorů: šatny jsou celé oranžové, umývárny zelené. „I když každý dodavatel dostal přesný odstín RAL, který měl použít, nakonec se nám tu sešlo víc odstínů zelené. Uznali jsme ale, že výsledek je příjemný,“ konstatuje s úsměvem Michal Krištof. Na poschodí vede jednoduché ocelové schodiště, které je obložené pozinkovaným lakovaným plechem. „Jídelnu jsme chtěli umístit na poschodí – a investora jsme o tom nemuseli dlouho přesvědčovat. Teď, když je stavba dokončená a je v provozu, vidíme, že by ani žádná jiná možnost nepřicházela v úvahu,“ vyjadřuje se o nápaditém interiérovém prvku architekt. „Použili jsme takový obkladový materiál, s jakým se zaměstnanci denně setkávají – jen v jiné podobě. Vločková kresba navíc zjemňuje průmyslový charakter plechu. Ověřili jsme si, že ten se dá úspěšně použít i v interiéru.“

Červený ostrov šitý na míru


Samotná jídelna je velmi vzdušná a zařízení stravovací části jednoduché. Na první pohled zaujme výdej stravy. O tom, že červená podporuje chuť k jídlu, nikdo nepochybuje, ale velkoplošný obklad z lakovaného kaleného skla s tloušťkou 5 mm se v závodní jídelně nevidí každý den, a tak je hlavní jídlo dne potěšením pro žaludek, ale i pastvou pro oči. Ve střídmě laděném interiéru vytváří neobvyklý červený ostrov, který zaujme na první pohled. „Toto řešení nepatří mezi nejdražší možnosti, i když jeho realizace byla náročná na přesnost výroby. Zároveň jsme řešili i obklad stropu. Byla to pro nás velká výzva, protože běžně lepíme sklo jen na svislé plochy. Ale celá příprava i průběh prací byl bez problémů,“ popisuje designovou lahůdku Jiří Fryšták ze společnosti J.A.P. „Když byla výdejna jídla postavená, přišli jsme ji zaměřit a všechny díly musely být vyrobené s přesností na milimetr včetně otvorů na elektroinstalace, vodu či vzduchotechniku a samozřejmě podle výkresu s daným plánem kladení.“

Sklo je lepené na fermacelové desky lepidlem, které má nosnost až 5 tun na 1 m2. Ostře červený obklad ve firemních barvách pokračuje i v hygienickém zázemí pro zaměstnance. Architekti se ve spolupráci s firmou J.A.P. pohráli s takovými detaily, jako jsou stejné sklo na posuvných dveřích či propracovaná napojení na ostatní materiály. „Kromě obkladového skla jsme dodali i atypické stavební pouzdra s výškou 2500 mm, které už běžně vyrábíme,“ dodává Jiří Fryšták z J.A.P. Prostor jídelny je klimatizovaný a vyústky jsou po obvodu, takže nenarušují jednolitý stropní podhled. Vytápění zabezpečují fancoily zabudované do podlahy.

Není obvykle samozřejmostí, aby stravovací režim zaměstnanců ležel na srdci majiteli tak, jako je to v tomto případě. Na druhé straně je třeba přiznat, že díky nové jídelně se výrazně zvýšil počet strávníků a o výdej stravy projevují zájem i lidé z okolí. Ukazují se nové možnosti využití kontejnerů – perfektně zvládnutý interiér se skutečným červeným srdcem je důkazem, že i z modulů 9 × 3,3 metru může vzniknout inovativní a kvalitní architektura.



Modulární jídelna, Vizovice
Investor: KOMA Modular, s. r. o.
Místo: Vizovice
Architekti: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Vojtěch Kouřil
Ukončení výstavby: 2014
Obestavěný prostor: 1870 m3
Hrubá podlažní plocha: 580 m2
Zastavěná plocha: 360 m2
Investiční náklady:  25 mil. Kč
Skleněný obklad a atypické dveřní pouzdra: J.A.P.

Text: Mária Nováková
Foto: Dano Veselský
Dokumentace: Chybik+Kristof Associated Architects

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media