asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Loftové bydlení v sýpce

18.01.2013
Přestavba objektu podle požadavků klienta není lehká úloha. Ovšem pokud jde o změnu funkce a zároveň náročného klienta ze zahraničí, je to už zajímavá výzva. Rekonstrukce sýpky v Adamovských Kochanovicích je důkazem toho, že správná idea přemění i neobyvatelný skladový prostor v zajímavě řešené loftové bydlení.
Třípodlažní cihlový objekt sýpky se nachází na podélném pozemku se zahradou. Se sousedícím rodinným domem je spojen jednou z příčných zdí obvodového zdiva. Fasádu majitel zrenovoval v klasickém venkovském stylu, vnitřek objektu však zůstal trvale neobyvatelný.



Úlohou rekonstrukce bylo vytvoření obytného prostoru, prosvětlení místností a komunikační propojení objektu se stávající zástavbou. Přestavba se dotkla celé stavby. Mezi nejradikálnější zásahy patřilo zdvižení dřevěné stropní konstrukce, vytvoření velkých okenních otvorů na fasádě či vybudování dvou nových komunikačních uzlů.









Hlavní myšlenka proměny sýpky spočívá v odlišení starých a nových prvků, a to barevně nebo materiálově. V interiéru se uplatňují dva druhy dřeva – světlé a tmavé; tmavé jsou původní prvky, zatímco světlé dřevo z dubu a borovice je použito na prvcích nových.

Vstupní prostor tvoří masivní zalomené schodiště z borovicového dřeva. Důmyslně vybavené úložné prostory zároveň slouží jako šatník i sklad.



Designovým prvkem je zábradlí, které bylo navrženo pomocí modelovacího programu Rhinoceros. Tvoří ho systém dřevěných rámů náhodně poskládaných do žádaného tvaru.



Druhé nadzemné podlaží je využíváno jako denní část s obývákem a kuchyní s otevřenou dispozicí. Podlaží prošlo nejradikálnějšími rekonstrukčními zásahy. Původní dřevěný strop nad druhým podlažím byl zvýšen kvůli malé světlé výšce místnosti. Část stropní konstrukce u obvodového zdiva byla vynechána, takže vznikl prostor pro okna sahající až do podkroví, která optimálně prosvětlila celý interiér.

Novými prvky jsou krb s přiznaným cihelným zdivem a komín, který zabezpečuje vytápění celé budovy. Zajímavým řešením je vestavěný nábytek obývacího pokoje a kuchyně, který umocňuje dojem z volné dispozice, ale zároveň využívá všechny dostupné úložné prostory.

Druhé podlaží a podkroví spojuje vzdušná konstrukce jednoramenného schodiště, vetknutá do dřevěných rámů. Vznikla náhodným rozmístěním dřevěných trámů podobně jako zábradlí ve vstupním prostoru. Kromě komunikační funkce má i různorodé využití jako nábytkový prvek.
















Tvořivost architektů se v tomto případě uplatnila i při navržení jednoho nadrozměrného střešního okna, které umožnilo, aby zde vznikla zimní zahrada a zároveň noční hvězdárna pro obyvatele sýpky.

Na stejném podlaží se nachází i samostatná koupelna. Vložením dělicí příčky vznikl soukromý prostor, který v sobě ukrývá komfortní koupelnové zařízení. Vytvořením rámové konstrukce pod sanitou vznikl technický prostor. Koupelna je společná pro dvě ložnice nacházející se v podkrovní části.





Podkrovní prostor se po renovaci střechy využívá jako noční část. Vložením příček kolem schodiště a galerie vzniky dvě samostatné ložnice. Střední okna zabezpečila prosvětlení místností.







Rekonstrukce je kompromisem mezi ideami prakticky uvažujícího majitele německého původu a rozvolněným stylem mladého autorského kolektivu architektů.



Na projektu spolupracovali architekti z ateliéru Nice architects a architekt Tomáš „Buco“ Hál z architektonické kanceláře 6K. Realizátorem stavby pod dozorem Nice architects byla firma Belstav. Nábytek je dílem truhlářské firmy Wood4you.







Ing. arch. Paulína Oravcová

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media