asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Budova školy je originální kombinací oceli, skla, betonu a dřeva

13.10.2014

Jako velký brouk na červených nohách vypadá nová budova školy Geert Groote College v jižním Amsterdamu. Na její dřevěné fasádě se opakuje vzor šestiúhelníků a celá stavba je originální kombinací použití oceli, skla, betonu a především dřeva.

Pro rekonstrukci a rozšíření této základní a střední školy waldorfského typu bylo v roce 2010 vybráno architektonické studio SeARCH. Architekti hledali řešení pro rozšíření s jasnou architektonickou představou, která bude navazovat na stávající komplex s organickou architekturou vytvořenou v roce 1997 podle návrhu Antona van Es & Partners. Stávající budovy z cihel již byly trochu zastaralé a jak prostor, tak i logistika nevyhovovaly současným potřebám.Plocha školy se téměř zdvojnásobila.

To bylo také velmi potřeba, protože musí pojmout 850 studentů, 100 učitelů a další personál.  Nová stavba je odvážná, ekologická a transparentní, ale svým vzhledem a interiéry i nesmírně přátelská a hravá. To odpovídá i duchu antroposofie - filosofie, jejímž zakladatelem byl rakouský myslitel Rudolf Steiner a jež je i základní myšlenkou svobodných škol, známých jako waldorfské.  Škola chtěla něco nového a neotřelého. Požadovala moderní vzhled a zvětšení prostoru. Měla málo učeben, technické nedostatky, logistické problémy – to všechno bylo potřeba vyřešit. Situaci komplikoval stavbařům i malý stavební prostor. „Na místě, kde nyní stojí nová budova, byla původně jiná stavba s učebnami, která ale byla příliš malá, aby pojmula požadované množství tříd,“ vysvětluje Kim François ze studia SeARCH. „Ta musela být částečně odstraněna, ale její tělocvična v suterénu zůstala zachována, opravena a dále slouží svému účelu.

Celý komplex nové budovy právě nyní stojí nad touto tělocvičnou,“ dodává.Na pozemku, kde měla stát nová budova, se ale nacházela ještě malá vila, jejímž vlastníkem bylo město. Nakonec se muselo přistoupit k její demolici. Náklady na demolici byly započítány do rozpočtu stavby.Aby se zlepšila logistika celého komplexu, musely se provést dva důležité zásahy. Externí – nový vchod a interní – plán i vzhled místností.  Vchod do budovy je nyní přímo z ulice po impozantním schodišti.  Po straně budovy je vedlejší vchod pro osoby se sníženou pohyblivostí. Výstavbou nové budovy nyní vznikl ze tří stran uzavřený školní dvůr a celý komplex i lépe navazuje na ulici a okolní zástavbu.


V  prvním patře je vchod, vstupní chodba, kantýna a kuchyně. Nad tímto společenským prostorem jsou ve druhém patře jednotlivé třídy a v posledním patře jsou umístěny místnosti pro výuku hudby, kreslení, textilní dílny a jiné workshopy. Architektům se podařilo vytvořit jednoduché a přitom různorodé prostory přesně v duchu  filosofie školy.  Navázali na původní budovu s organickými tvary, kde se najde jen stěží pravý úhel. Snažili se udělat interiér jednoduchý a funkční a použili ve velké míře dřevo. Nejen na fasádu, ale i v interiérech na schodiště, obložení a vybavení, což celý prostor nesmírně zpříjemňuje a zatepluje. Na interiéry byla použita borovicová překližka namořená bezbarvým mořidlem.


Dřevěné obklady dodávala firma Leegwater. Použita byla německá borovice Douglas (25x135 mm se spáry 20 mm) s krásnou strukturou a stálou světlou barvou. Zajímavým prvkem fasády je množství větších i malých šestiúhelníků vyfrézovaných ve dřevě. „Chtěli jsme vytvořit fasádu evokující kvalitu, rozbít tu velkou plochu nějakým vzorem. Právě šestiúhelník je důležitým prvkem konceptu této školy,“ vysvětluje Kim François.Budova má ocelovou nosnou konstrukci s betonovými podlahami, která stojí na V-sloupech umístěných mimo fasádu. Zvažovala se i betonová konstrukce, ale vzhledem ke geometrii celé budovy, malému prostoru i finančním důvodům zvítězila nakonec ocel. Maximální transparentnosti je dosaženo i díky zaizolovanému prosklení. Červené orámování zasklených ploch spolu s bílými plochami, které přerušují dřevěnou fasádu a vytváří lichoběžníkové tvary, tak ozvláštňuje průčelí budovy. Nová budova byla otevřena v dubnu letošního roku. Rozšířena o téměř 4 000 m2 tak škola dostala nejen více prostoru, ale i nový, zajímavý vzhled. Čtvrť, ve které stojí, zase novou originální architekturu.

Lokalita : Fred. Roeskestraat 84, Amsterdam
Zadavatel: Nadace Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland
Uživatel: Geert Groote College Amsterdam
Architekt: SeARCH Amsterdam
Dodavatel stavby: Lokhorst Bouw en Ontwikkeling Beverwijk
Konstruktér: Pieters Bouwtechniek Utrecht
Dodavatel dřeva: Leegwater Houtbereiding Heerhugowaard (fasáda); Martens Interieurbouw Voorthuizen (interiéry)
Dokončeno: 2014
Cena: 4,5 mil. EUR

Text: Jitka Prokopičová
Foto: SeARCH


Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media