asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Cenu Mies van der Rohe Award 2011 získalo berlínské Neues Museum

19.04.2011
Prestižní ocenění za nejlepší současnou architekturu letos získal projekt rekonstrukce budovy berlínského Neues Museum od britského architekta Davida Chipperfielda. Zvláštní cenu poroty pro novou tvář v architektuře (Emerging Architect Special Mention award) získávají Ramon Bosch a Bet Capdeferro za Collage House v Girone ve Španělsku.
Do soutěže bylo přihlášených 343 prací, šest z nich bylo nominovaných na hlavní cenu. Dalšími finalisty byli: Bronks Youth Theatre (Brusel, architekti: Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Museum of XXI Century Arts (Řím, Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Concert House Danish Radio (Kodaň, Jean Nouvel); Acropolis Museum (Atény, Bernard Tschumi) a Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Arnheim, Koen van Velsen).

Neues Museum
Neues Museum (Nové muzeum), které je součástí berlínského komplexu muzeí známých i pod názvem Museuminsel, navrhl Friedrich August Stüler a bolo postavené v období 1841 až 1859. Rozsáhlé bombardování během druhé světové války budovu kompletně zdevastovalo. Několik pokusů o rekonstrukci bylo neúspěšných, budova muzea nadále chátrala. V roce 1997 vyhrálo studio David Chipperfield Architects ve spolupráci s britským architektem Julianem Harrapem mezinárodní soutěž na přestavbu objektu.



Foto: Jörg von Bruchhausen

Klíčovou úlohou projektu bylo zkompletování chybějících částí budovy (kompletně zničených během bombardování) a rekonstrukce a renovace částí budovy, které zůstaly zachovány. Původní prostorové uspořádání budovy zůstalo zachováno, nově postavené části vytvořily přirozenou kontinuitu s poškozenými.
Archeologická renovace byla vykonána v souladu s pravidly Benátské charty – respektuje původní stavbu v různých stupních její ochrany. Chybějící části stavby se daly dostavět, aniž by odpoutávaly pozornost od původních. Obnova a rekonstrukce muzea byla realizována s myšlenkou, že původní prvky budovy jsou zdůrazněny v prostorovém i materiálovém kontextu – nové reflektuje chybějící bez imitování.





Foto: Ute Zscharnt



Foto: Ute Zscharnt

Casa Collage
Projekt nazvaný Kolážový dům je situovaný v historickém centru španělského města Girone. Tvoří ho několik původně chátrajících budov, postavených v různých obdobích. Architekti si již od začátku uvědomovali, že velké a staré kamenné zdi, které byly kdysi navrženy, vytvářejí optimální podmínky pro bydlení v daném prostředí a klimatu. V prostorovém členění ve vztahu k interiérům sehrávají neodmyslitelnou úlohu nezastřešené prostory. Mírně nepravidelná geometrie v nových částech komplexu a vertikální kompozice vytvářejí pojivo mezi novým a starým a zvýrazňují volnou výšku různých úrovní budovy.

Tepelný komfort budovy je na vysoké úrovni, bylo potřeba pouze doplnit exteriérové stínění pro letní období a podlahové vytápění na zimu. Jednoduchá štuková fasáda nové části budovy dává vyniknout původním materiálům použitým při stavbě. Mozaiku i kámen bylo možné opětovně použít, takže vytvářejí kontinuitu v materiálovém složení historické budovy.



Foto: José Hevia


Foto: José Hevia

jr
Foto: José Hevia, Jörg von Bruchhausen, Ute Zscharnt, Achim Kleuker

Viac info na www.miesarch.com/

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media