asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Vzdušný dům s výhledem na Beskydy

30.01.2015

Dům s převažujícím vertikálním rozměrem je plný slunce. Příjemný dojem dále zvyšují použité přírodní materiály ve spojení se skleněnými plochami. Základními znaky stavby jsou vzdušnost, velkorysý prostor a optické propojení interiéru se zahradou.

Majitelé vlastnili pozemek s výhledem na Beskydy v okrajové části obce Palkovice u Frýdku-Místku. Ve středu parcely stál starší dům, svou architekturou poplatný době vzniku, konkrétně 90. létům, který měl podle prvotních plánů projít rekonstrukcí.

Investoři přizvali ke spolupráci architekty Jiřího Řezáka a Davida Wittasska. Vybrali si je poté, co se ukázalo, že snadno najdou společnou řeč. Po společných diskuzích a po několika pokusech dům upravit podle představ nových vlastníků se ukázalo, že přizpůsobit stavbu novým požadavkům prakticky nelze. Po čase proto došli k úvaze postavit dům nový.

Radikální rozhodnutí přineslo možnost umístit nový dům v zadní části parcely tak, aby lépe využil jižní orientace parcely. Další přidanou hodnotou celého řešení byla možnost používat v době výstavby nového domu k bydlení dům původní.


 
Koncept domu vychází z požadavku na bydlení v jedné výškové úrovni. Rovinatá parcela toto řešení pohodlně umožnila. Dalším hlediskem pro tvar a fungování domu byl požadavek vytvořit různá zákoutí, terasy, dvorky, atria nejen pro posezení, ale současně i pro propojení exteriéru s interiérem. Zajímavým prvkem domu jsou světlíky do dětských pokojů a vstupní chodby, a výrazným oživením interiéru pak uvnitř dispozice umístěná venkovní atria se zelení. Do obdélníkové přízemní hmoty jsou vytvořeny zářezy tak, aby tvořily zákoutí.

Kámen, dřevo a sklo nejsou ohranou kombinací

Dům je materiálově koncipován jako kombinace kamene, dřeva a skla. Kámen je použit tak, aby prostupoval z exteriéru do interiéru, velké skleněné plochy napomáhají maximálnímu propojení s exteriérem a umožňují hodnotné výhledy. Kamenné stěny jsou sladěny s dřevěnými obklady, trámy a podlahami, které celek proteplují.



Prostorově je objekt navržen v jednotlivých vzájemně zcela nebo opticky oddělených zónách. Sestává z garážové části, vstupního prostoru, na něj navazuje soukromá část s dětskými pokoji s vlastním hygienickým zázemím. Další polosoukromá zóna je tvořena kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a venkovní krytou terasou. V severním sektoru domu je šatna, ložnice, koupelna a pracovna.

Speciální poděkování patří majitelům domu za vloženou důvěru v architekta.

Autor: QARTA ARCHITEKTURA s.r.o. | Jiří Řezák, David Wittassek
Realizace: 2011-2013
Užitná plocha: 310,5 m²
Zastavěná plocha: 385 m²    
Plocha pozemku: 1778 m²

Text byl vytvořen s využitím materiálů studia QARTA ARCHITEKTURA s.r.o..

Fotografie: Ivan Bárta
Text: Dana D. Daňková

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Jaromír Rybár
Pěkná práce. Nesterilní koncepce pasivu - zářezy jako komunikace interieru s okolní přírodou / není tam satelitní sídlo / A paní Dano. Z agresivity tohoto světa , si nic nedělejte...
Odpovědět | 17.04.2015, 07:53
Karel Trantina
Velice sympatické pojetím volného prostoru, použitými materiály, prosklením. Výhrada ke členitosti půdorysu zářezy dovnitř hlavně z pohledu ochlazovaných ploch. Celkově bych dům hodnotil jako nadprůměr produkce v ČR.
Odpovědět | 01.02.2015, 14:59
Dana D. Daňková
Dobrý den, za chybný výraz se omlouvám, spletla jsem se, ne ovšem proto, že bych výrazy neznala nebo si je pletu, to snad ani nelze. A pokud jde o dům, asi se nebude všem líbit, to je logické. Abych se přiznala, nechápu urážlivé až nenávistné reakce, kdokoli může mít jiný názor, ale vyjádřit se to dá i jinak. Ale asi jsou mezi námi lidé, kteří dělají vždy vše perfektně a neomylně a navíc i k souhlasu všech.
Odpovědět | 30.01.2015, 10:13
Jiří Rak
Tohle vznikne, když se potká ambiciózní architekt s "náročným" stavebníkem :-). "Doma" tam tedy určitě není, může to příjemný penzionek na týdenní dovolenou. Rozklikl jsem to jen pro ten vertikální rozměr a čekal jsem rozhlednu. ale co bychom chtěli, když máme opsat kód z obrázka :-).
Odpovědět | 30.01.2015, 08:53
Jiří Kalvach
Ať se pánové autoři nezlobí, ale toto není dům pro bydlení, to je dlouhá výkladní skříň, kde soukromí se pojem zcela neznámý, tedy asi je to pro jistou formu exhibicionismu. Kromě toho proč dům má podle autora textu převládající "vertikální" rozměr? Pletou si architekti názvosloví, nebo je to jen dyslektický omyl? Ten dům má jenom horizontální rozměr. A kromě toho bych ho nazval spíš penzionem nevalných rozměrů připomínající architekturu z 60. let minulého století, zvýrazněním prcků nosné konstrukce. Proč se tím někdo chce chlubit?
Odpovědět | 30.01.2015, 06:55

Další z Jaga Media