asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Vertikální záhrady v kanceláři

21.03.2014

„Hledali jsme cestu, jak signifikantně pojednat strop, jakožto jedinou volnou plochu ke kreativnějšímu uchopení prostoru, a zároveň jak neotřelou formou schovat instalace a docílit rozptylu světla přes lamely, “ říká Vladimír Žák, který spolu s kolegou Romanem Vrtiškou a atelierem RAW navrhli novou podobu interiéru pražské budovy investiční skupiny KKCG.

Jak vytvořit moderní, výrazné a přívětivé kanceláře? Základem bylo prostor rozjasnit, scelit a obohatit o zelené plochy vertikálních zahrad. Budova, která vznikla v roce 2004 jako přístavba administrativního objektu bývalé Pragobanky na Vinohradské třídě, tak získala novou svěží tvář.

Interiérová fasáda

Dnes v této budově sídlí finanční a investorská skupina Karla Komárka, která o redesign požádala designérské duo Vrtiška Žák, které na projektu spolupracovalo s brněnským ateliérem RAW. Tato společnost se mimo jiné zaměřuje i na environmentální strategii a udržitelnost rozvoje, a tak požadovala návrh interiéru, který by byl nejen zajímavý a moderní, ale zároveň poukazoval na trend v odpovědném zacházení se životním prostředím. Maximálního efektu bylo docíleno použitím přírodních materiálů v kontrastu s neutrálním prostředím. Dominantním prvkem celého objektu je jednadvacet metrů vysoká polygonová interiérová fasáda utvořená z hliníkových lakovaných profilů. Ve spojení s vertikální zahradou o stejné výšce a obvodu dvanáct metrů tvoří tyto dva prvky dominantu pětipatrového vstupního foyer. Tato živá stěna je napojena na počítač, který řídí její průběžnou a rovnoměrnou závlahu. Vše je doplněno o corianovou recepci s podsvíceným barrisolovým podhledem a lacobelovými obklady stěn.
V přízemí budovy můžeme nalézt firemní restauraci se stropem založeným na stejném principu, jako je fasáda. Tentokrát je materiál použitý v horizontální poloze, čímž je docíleno organicky plujícího efektu. Salónek je od zbývajících prostor restaurace oddělen vertikální živou stěnou. Vše je opět doplněno lacobelovým obkladem, dřevěným barem a nábytkem a černou tabulovou stěnou sloužící k propagování sezónních receptů či nabídek.

Dřevěné boxy

Zasedací místnosti ve vyšších patrech jsou navrženy jako dřevěné dubové boxy, které jsou implementované mezi jednotlivá patra. Skleněné příčky jsou vybaveny technologií Privalight, což umožňuje stisknutím jednoho tlačítka vytvořit z čirého skla mléčné. Roman Vrtiška tento nápad popisuje: „Tato technologie tekutých krystalů uvnitř skla umožňuje stiskem jediného tlačítka vytvořit z původně čirého skla během okamžiku neprůhlednou mléčnou stěnu. Je to ideální řešení, jak zajistit soukromí pro jednání v zasedacích místnostech.“ Podlahy na chodbách jsou pokryty vinylovými koberci a celkový dojem z prostoru umocňují atypické dveře, které jsou na boku vybaveny úzkými skleněnými světlíky. Ty jsou vyhotoveny v transparentní barvě, což oživuje celek a zároveň funguje jako orientační systém mezi jednotlivými divizemi firmy.

Pro práci i odpočinek

Běžné kanceláře jsou rozděleny na kategorie VIP, TOP a Standard. Povrchy kanceláří VIP jsou vyhotoveny v Pandomu v kombinaci s obklady z černých ocelových plechů, sloužících jako magnetická tabule pro prezentaci osobních fotografií či předmětů. Vše v kombinaci s dubovým nábytkem utváří z kanceláře nestandardní dojem. Prostory kanceláří TOP jsou vyhotoveny v bílé barvě v kombinaci se dřevem, kanceláře typu Standard jsou opatřeny vinylovým kobercem, bílou barvou a zeleným akcentem v podobě paravanů. Klubová místnost ve čtvrtém patře je vybavena krbem a stěnou z černého klavírového laku se skrytým úložným prostorem. Místnost je přirozeně rozdělena na dvě zóny použitím ocelového rámu, sloužícím jako sklad pro dřevo. Tento prvek neslouží pouze k rozdělení prostoru, ale spolu s lakovanou stěnou utváří jeho dominantu.
V budově nově vzniklo také zaměstnanecké fitness, které by se dalo definovat jako surový prostor. Betonové stropy a stěny s odhalenými sítěmi jsou zjemněny zelenou kaučukovou podlahou a dřevěným boxem se šatnami, WC a sprchami. Zelená podlaha je v přímém kontrastu k sytě červeným interiérům šaten. Celý prostor získává jiné dimenze díky užití zrcadla po celé délce místnosti. Na zelenou podlahu fitness nepřímo navazuje prostor garáží, který je vyhotoven v sytě zelené barvě s rostlinnou linkou na rozmezí stropu a zdí. Dominantním prvkem celého prostoru je výrazná grafika na stěnách a podlaze, sloužící jako navigační systém ve vícepodlažních garážích.

Redesign administrativní budovy KKCG
Místo: Praha 10
Autoři: Roman Vrtiška, Vladimír Žák, atelier RAW
Investor: VINOHRADSKÁ 230 a.s.
Realizace: 2013
Náklady: 168 mil. CZK
Plocha: 8 600 m2
Projektant: AED

TEXT: RED
FOTO: KRISTINA HRABĚTOVÁ

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media