asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Jednoduchost podtrhl beton v interiéru

22.05.2014

Při výstupu po betonovém schodišti, které kopíruje terén, máte pocit, jako byste stoupali na vrchol aktivního stratovulkánu Mount Yotei. Provázanost L House s okolní přírodou umocňují velké zasklené plochy, které poskytují nádherný výhled na údolí.

L House je soukromá rekreační rezidence ve městě Niseko na japonském ostrově Hokkaido. Rezidence je umístěna na území, jehož topografie pochází ještě z prehistorických dob a které je charakteristické strmým svahem a úžasným výhledem na aktivní stratovulkán Mount Yotei. Jeho výška dosahuje 1 898 m. n. m.

S přihlédnutím k dané geografii území navrhli dům, který by svým výrazem zapadl mezi existující stromořadí.

Základové poměry byly na malém úseku tak výrazně odlišné, že bylo potřebné realizovat masivní podpěrnou stenu z vyztuženého betonu, což se podařilo i navzdory omezenému rozpočtu. S přihlédnutím k dané geografii území a ve snaze využít krásný výhled na okolní krajinu se architekti rozhodli navrhnout dům, který by svým výrazem zapadl mezi existující stromořadí.

Architektonický výraz je jednoduchý a jednoduchosti je podřízen také interiér.

Zatímco je území z hlediska topografie členěno vertikálně, L House je členěn horizontálně. Architektonický výraz je jednoduchý a jednoduchosti je podřízen také interiér. Vstup je ukrytý pod vysunutou horní hmotou domu. Vnější schodiště kopíruje terén a člověk má pocit, jako by podnikal výstup na vrchol Mount Yotei.

Pohledový beton svým vzhledem koresponduje s dřevěnou podlahou.

Prostorný obývací pokoj a kuchyň jsou propojeny s vnější terasou, která tvoří zároveň střechu spodního podlaží. Na terase je situován odkrytý bazén. Soukromá zóna na spaní a koupelny se nacházejí v přízemí. Architekti zvolili velké zasklené plochy, díky nimž si majitelé mohou užívat rozlehlého výhledu na údolí, které leží pod svahem a pod úpatím hory Mount Yotei.

Denní zóna se nachází v poschodí, do něhož vede ocelové schodiště s dřevěnými nástupnicemi, které architekti upřednostnili před plným železobetonovým, čímž se prostor provzdušnil.

Stavebník: Hokkaido Tracks
Projektový tým: FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Tomoyuki Sudo, Holger Pausch (intern)
Zhotovovatel: Sudo Corporation
Půdorysná plocha: 154 m2 + 44 m2 terasa

TEXT: Florian Bush Architects, wda
FOTO: Hyroyuki Sudo

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media