asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Interiér vydavatelství Economia

30.09.2014

V polovině června byl v Praze dokončen multifunkční projekt Forum Karlín, jehož součástí je kromě unikátního multifunkčního sálu a osmipodlažní kancelářské novostavby také citlivá rekonstrukce prvorepublikové továrny. Ta byla přeměněna na továrnu nového druhu – newsroom, obytnou krajinu neboli landscape office.

Zatímco administrativní novostavba se nad multifunkčním sálem během léta naplňovala prvními nájemci, historická budova slouží svému účelu už rok. V místech, kde nyní stojí moderní newsroom vydavatelství Economia, byly od roku 1908 vyráběny parní kotle pro celé Rakousko-Uhersko. A tato industriální paměť místa se otiskuje do celého projektu, na jehož architektonickém řešení se výraznou měrou podílel světoznámý španělský architekt Ricardo Bofill. Právě spojení historie a moderní architektury, kombinace administrativních prostor, obchodů a služeb, přítomnost nájemců působících v progresivních oblastech podnikání, to vše spoluvytváří jedinečnou atmosféru. 

Zatímco autory rekonstrukce jsou Ricardo Bofill a pražský ateliér AED project, interiér navrhli architekti Michal Kunc, Michal Matějíček ve spolupráci s Katarínou Greco z Ateliéru Kunc architects. Jejich návrh space planu vyšel z původní koncepční studie „Innovation Flow (Economia newsroom management model)“. Prostor proto pojali ne jako klasické open space kanceláře, ale jako obytnou krajinu. A pokusili se tak rozmlžit hranici mezi tím, co nazýváme kanceláří a domovem. „Vytvoříme-li pracovní prostředí co nejbližší našemu domovu, našemu přirozenému životu, získáme víc. Velmi výrazně zvýšíme výkon lidí, kteří v něm budou pracovat,“ vysvětluje koncept prostoru Michal Kunc. „Je to vyzkou­šené a chci ukázat, jak propojit navrhování kanceláří s každodenním životem. Ano, doma chceme mít to nejlepší prostředí. Proč bychom ho tedy neměli mít v práci?“

Nejde jen o metry čtvereční

Developeři často po architektech požadují především projekt, který odpovídá požadovaným metrům čtverečním pro konkrétní počet lidí. K těm pak stačí dodat jen to nejdůležitější zázemí, možná i nějaký ten prostor pro odpočinek a to je vše. Michal Kunc je ale přesvědčen, že toto nestačí: „Je třeba vytvořit lidem prostředí co nejbližší jejich domovu, dát mu atmosféru, zbořit zeď mezi tím, kde je práce a kde je doma. Dnes je přece často jedno, odkud pracujete. Částečně z domu, z kavárny, z tabletu na cestě.

“Podle tohoto pravidla vznikl interiér news­roomu v Karlíně. „Koncept living landscape považuji za budoucnost kancelářského space planningu a navrhování,“ říká Michal Kunc a popisuje, co tuto obytnou krajinu kanceláře tvoří: „Náš návrh interiéru vychází z typických pracovních situací: malý meeting s obrazovkou, místo pro povídání, sdělování okamžitých nápadů a myšlenek, typické místo pro rutinní práci, posílání a odpovídání na maily. Pak je to například místo pro soustředění, zastavení se, rozmýšlení. Místo pro projektový tým.“ Důležitým prvkem přitom jsou i orientační body, v případě newsroomu písmena, která člení prostor a personalizují jej. „Měli jsme koncept písmene jako jednotky informace, protože jde o mediální dům. A tento koncept jsme převedli nejen do korporátní grafiky, ale i do 3D objektů,“ dodává architekt.

Sídlo vydavatelství Economia
Místo: Praha-Karlín, Karlín Hall
Space planning a design interiéru: Atelier Kunc architects – Michal Kunc, Michal Matějíček
Spolupráce: Katarína Greco
Autoři budovy: Ricardo Bofill, Jean-Pierre Carniaux, Jose Maria Rocías/Ricardo Bofill
Taller de Arquitectura, Barcelona
Projekt: Aleš Marek, Martin Rus/AED project, Praha

TEXT: KATEŘINA KOTALOVÁ
FOTO: FILIP ŠLAPAL

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media