asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Interiér spojující ducha minulosti s jiskřivou přítomností

20.11.2014

Byt v domě z 20. let minulého století je krásným místem k bydlení již díky lokalitě i původním interiérovým prvkům, má svou „duši“. A za pomoci citlivého designového řešení se může stát i pravým domovem.

Protože je majitelka bytu mladá žena, zadáním pro designéry byl svěží interiér s dostatkem úložných prostor, který by využil stávajících předností bytu a současně mu s nepříliš vysokou investicí dodal svěžest a vzdušnost. A jelikož má ráda námořnickou modř, neměl by v barevném ladění interiéru tento odstín chybět.

Genius loci v moderní době

Dům prošel celkovou rekonstrukcí, při níž zůstaly zachovány určující dobové prvky - původní okna, dveře, parketové podlahy… Základní dispozice bytu byla daná a pro designéry Jana Vacka a Martina Šmída ze studia Kdomážidlibydlí, jimž majitelka návrh a realizaci interiéru bytu zadala, znamenala vzhledem k zadání náročnější práci. „Určitým omezením byla velmi malá a úzká dispozice ložnice,“ vysvětluje Martin Šmíd a pokračuje: „tam chtěla majitelka umístit kromě lůžka i šatnu, polici na knížky, odkládací místo na časopisy a knížky vedle postele a toaletní stolek. Vměstnat vše do tak malého prostoru se na první pohled jevilo skoro až nereálně.“

Určitou komplikací byla také skutečnost, že byt byl před dokončením a předáním od developera, byly tedy již hotové elektrické rozvody, finální povrchy podlah, koupelna a podobně, tento standard však ne vždy odpovídá představám majitele či designera. „V chodbě nám nový povrch podlahy z hlediska výtvarné představy nevyhovoval, proto jsme tam položili plovoucí laminátovou podlahu s dekorem evokujícím dojem probarvené betonové dlažby z období vzniku domu. Tato podlaha je položena také v kuchyni a opticky tak odděluje kuchyni a část předsíně od vstupního prostoru bytu.“

Úložné prostory

Jedním ze základních požadavků majitelky byl dostatek úložných prostor. Ty byly vytvořeny v ložnici a v kuchyni. V ložnici je za barevným vysokým čelem lůžka umístěna šatna, další úložný prostor je v lůžku pod vyklápěcí matrací, vedle postele je umístěna odkládací boční polička a také toaletka s úložným prostorem. Za postelí v boku jedné ze skříní je malá knihovnička. Z uvedeného vyplývá, že veškeré vybavení bylo děláno na míru jako atyp. Dodaný je pouze taburet.


Další úložné prostory jsou ve vysokém bloku kuchyně, kde je umístěna spížní skříň a lednice, další prostor v něm slouží pro ukládání i nekuchyňských potřeb. „Kuchyňská linka je plně vybavena všemi spotřebiči,“ dodává Martin Šmíd, „ale je celkově menší, protože by měla sloužit pouze pro 1 – 2 osoby. Horní skříňky jsme řešili netradičně jako jakousi barevnou „plastiku“, která svým laděním kontrastuje s poněkud tmavou předsíní. Zdánlivě chaoticky jsou od sebe odsazeny různé hmoty skříněk, které podporují 3 barvy předních ploch dvířek křídlových i výklopných.“

V obývacím pokoji jsou vedle dodaného vybavení také autorské kusy - vzdušná TV sestava „La Paleta“ s barevnými perspexovými poličkami pro drobné předměty a společenské konferenční stolky „LEAF“ ve 2 rozměrech, obojí z dílny studia Kdomážidlibydlí. Další úložné prostory umístili designeři do chodby - za velkým zrcadlem je skrytý botník a věšák.

Návrh: Jan Vacek a Martin Šmíd
Realizace: 2013

Jan Vacek:

  • *22. 9. 1970
  • TU Zvolen, obor Průmyslový design nábytku
  • TU Bratislava, obor Interiérová tvorba

Martin Šmíd:

  • * 11. 9. 1978
  • SUPŠ, obor Nábytkářství
  • VOŠ Volyně, obor Tvorba nábytku a navrhování interiérů

Text: Dana D. Daňková
Foto: Archiv Kdomážidlibydlí

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media