asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Hřejivý interiér z OSB desek

12.08.2015

Architekti z londýnské kanceláře Carl Turner Architects si zrekonstruovali starou stodolu v britském hrabství Nortfolk na multifunkční sídlo. Přestože Okrová stodola, jak je rezidence architektů nazvána, má pět ložnic a rozsáhlé společné prostory, rozhodli se přistavět ještě jeden objekt. Černě natřená Stealth barn slouží jako dům pro návštěvy, nebo občasná kancelář.

Svou jednoduchou formou napodobuje Stealth barn sousedící rezidenci, kterou si architekti vytvořili ze staré stodoly sloužící k mlácení obilí. Zároveň se ale vůči ní vymezuje svou černě natřenou fasádou z fošen. Absence jakýkoliv detailů na černé robustní hmotě propůjčuje budově dojem, že se jedná více o stín původní stodoly, nebo jen siluetu na obzoru, než o skutečný dům.

Umístěním objektu kolmo na stávající stodolu chtěli architekti definovat více chráněnou, ale přirozenou zahradu, která se vpíjí do okolních močálů, charakteristických pro krajinu v britském hrabství Norfolk.



Za temnou fasádou se skrývá interiér kompletně vystavěný z OSB desek, které architekti hojně využili i ve stávající Okrové stodole. Znovu se jedná o analogii s balíky slámy, které svou barevností, ale i strukturou povrchu OSB desky připomínají.

OSB desky jsou použity po podlahu, stěny, podhledy, ale i povrchy skříněk, obložení vany, nebo pracovní desku v kuchyni. Díky svojí okrové barvě vytvářejí desky velmi hřejivý dojem, který je v přímém kontrastu s chladným exteriérem. Uspořádáním vnitřních prostorů do polootevřeného plánu se architekti snažili umožnit co nejširší možnosti využití.

Stealth Barn
architekt: Carl Turner Architects
klient: Soukromá osoba
realizace: Anglie, 2011




Veronika Benešová
zdroj: Carl Turner Architects
foto: Tim Crocker a Jeremy Phillips

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media