asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

2 ložnice, kuchyň a obývací pokoj v jednom prostoru

23.02.2016

V památkově chráněné budově v historické části Melbourne se nachází byt o ploše 75 m2, jehož majitelé si přáli upravit původní jednopokojový byt pro potřeby mladé rodiny s dítětem. Inspirací k řešení tohoto úkolu byly tradiční japonské domy.

Do původní dispozice byly nově vloženy dvě mini ložnice, z nichž první je široká jen 2 metry, tak aby se do ní na šířku vešla jedna postel, druhá je tvořena jakýmsi pódiem pro matraci dvoulůžka. Obě mini ložnice jsou z obytného prostoru vyčleněny truhlářskou konstrukcí z překližky, jejíž stěny slouží současně jako úložné prostory.

Vstup do ložnic je z obou stran, přičemž díky posuvné příčce je možno prostor ložnice propojit s obytnou částí, stejně jako je tomu u japonských domů

Truhlářská konstrukce využívá původní okna na třech ze čtyř obvodových stěn. Výsledkem je prosvětlení obývacího pokoje stejné, jaké bývá běžné v mnohem větších domech. Vytvořené mezipatro poskytuje platformu pro spaní hostů a opět jej doplňují úložné prostory.

Koupelna je obložena jednoduchým bílým obkladem, v němž o to více vyniká elegantní členění plochy různými velikostmi obkladaček. S bílou ostře kontrastují i použité zlatavé koupelnové armatury.

Navržené řešení dispozice bytu, s rozměry pouhých 25 m2 na osobu, minimalizuje spaní v malém bytě a maximalizuje životní a společné prostory. Uživatelé se pro toto řešení rozhodli záměrně, tak aby využili vysokých stropů ve staré zástavbě a současně vytvořili bydlení umožňující rozrůstání rodiny.

Problémem byla realizace truhlářské konstrukce, kdy rozměrné stavební prvky bylo nutno pomocí kladky do bytu dopravovat přes balkon.

Tím se ušetřily náklady na jeřáb, jehož použití v rušném provozu by bylo náročné, stejně jako manuální doprava po úzkých schodech ve staré budově. Jinak ale bylo použití překližky, jednoznačně výhrou. Nejen, že jednoduchost tohoto materiálu zlepšuje vnímání prostoru, ale také byl cenově dostupný.

Dům v Melbourne byl postaven před více než 100 lety jako komerční administrativní budova a na malé byty byl přeměněn v roce 1997. Citlivá adaptace prostor kulturního dědictví tak, aby vyhovovaly požadavkům svých uživatelů, je zásadní pro udržitelný rozvoj vnitřních měst. Tento projekt ukazuje, že požadavek na funkční bydlení se s bydlením v historických centrech měst nevylučuje.


Architekti: Clare Cousins Architects
Místo: Flinders Lane, Melbourne VIC, Australia
Interiérový designér: Dita Beluli
Spolupráce: Jessie Fowler
Plochat: 75,0 m2
Rok: 2013

Text: Marie Urbancová
Foto: Lisbeth Grosmann

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media