asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Rekonstrukce s překvapivým výsledkem

11.12.2014

Původní sklad v německých Brémách se pod rukama šikovných architektů proměnil ve výstavní centrum pro automobilové veterány a zároveň neobyčejný rezidenční komplex.

Památkově chráněný areál skladu byl revitalizován ve dvou fázích. Nejprve byly v přízemí vybudovány prostory pro kavárny a maloobchodní provozovny. Následně bylo realizováno rozhodnutí investora vytvořit na západní straně jedinečný výstavní prostor pro automobilové veterány.

Ve druhé fázi byla budova bývalého skladu zrekonstruována na bytové jednotky s vlastní garáží. Na první pohled se může zdát, že byty jsou umístěny v původní budově bez jakékoliv změny. Opak je však pravdou. Při přestavbě byl krov v místě hřebene střechy rozdělen na dvě části, které se od sebe odsunuly. Díky tomu mezi dvěma separátními obývatelnými částmi budovy vznikl otevřený bulvár. Tento vnitřní prostor s bočními uličkami je určen nejen pro pěší, ale i pro automobily.

Kontrast, který ladí

Budova si z venkovní strany zachovala historický vzhled původního skladu Schuppen Eins. V kontrastu se všudypřítomnou historií je však ztvárnění fasád ve vnitrobloku. Architekti navrhli obklad z velkoformátových vláknocementových desek Equitone. Cementová šeď fasádních desek s jemnými perleťovými odlesky působí nadčasově. Díky montáži na hliníkovou podkladní konstrukci bylo možné obklad během rekonstrukce velmi flexibilně přizpůsobit.

Tichý vnitřní provoz

Obyvatelé bytů si na hluk a exhaláty automobilů jezdících ve vnitřním prostoru nestěžují. Naopak je toto estetické provedení vnitřního prostoru nadchlo. Navíc si mohou vychutnávat i pohled přes řeku, což je nezapomenutelný zážitek.


www.equitone.cz

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media